« Kultura
objavljeno prije 8 mjeseci i 22 dana
OSVRT

Vlado Tuđe - slikar vedrine

Riječ je o koloru, razigranom, žestokom, eksplozivnom kolorizmu, koji pokriva svaki četvorni centimetar njegovih djela, dajući poseban karakter svakoj slici, svakome ciklusu, djelu u cjelini

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Slikar Vlado Tuđa, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, iznimno produktivan, odan beskrajno slikarstvo, u stvaranje, autor je kompleksnog i opsežnog opusa, kogačine brojni ciklusi u ulju i akrilu, gotovo sve na velikim formatima platna ili karona, čest i uspješan izlagač na nizu samostalnih izložbi i danas, sa sedamdeset i tri godine, u punom je zamahu, prepun elana i optimizma, kreirajući i oživotvorujući nove ideje, i slike i skulpture.

Često se susrećući s bujnom produkcijom ovoga nadahnutog i predanog umjetnika, upoznajući i družeći se s njegovim razigranim motivima, bilo figurativnim ili apstraktnim, promatrajući i doživljavajući taj osebujni likovni svijet, osjetio nadmoćno prisustvo jednog elementa.

Riječ je o koloru, razigranom, žestokom, eksplozivnom kolorizmu, koji pokriva svaki četvorni centimetar njegovih djela, dajući poseban karakter svakoj slici, svakome ciklusu, djelu u cjelini.

Istodobno taj vreli, bogati ocean boje stvara, iz njega izniče, izrasta i širi se, pokrivajući površinu sliku, lepršavi val vedrine, lagani i ugodni osjećaj vedrog promatranja i doživljavanja svijeta i samoga sebe u tom svijetu, optimizma, zaljubljenosti u život i sve njegove raznolike strane, strastveni odnos prema stvarnosti života.

Ta opipljiva svjetlina duha, koja tako snažno i uvjerljivo natkriljuje cijeli svijet Tuđine nesvakidašnje i slojevite produkcije, šireći neometano i neprestano dobre vibracije, osjete ugode i sreće.

Da, slikar Vlado Tuđa uživa u slikanju, u slobodi poteza i geste, oblikujući novi svijet likovnih zamišljaja, prepun svjetlosti, žarkih, vrelih boja, vedrine i ljubavi.

26.08.2023. 11:02:00
Novi komentar
nužno
nužno