« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
RADIMIR ČAČIĆ:

Vladin program oporavka svodi se na uzimanje

POGLEDAJTE VIDEO - Čačić je upozorio na lošu politku vlade u turizmu jer se ništa nije učinilo da se Hrvatska upiše na kartu svijeta kao atraktivna destinacija

(Neja Markičević/Cropix)
Više o

Vlada RH

,

hrvatsko gospodarstvo

,

Radimir Čačić

,

hrvatski turizam

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić ocijenio je danas da loša vladina politika u turizmu dokazuje da vlada svoj program gospodarskog oporavka temelji isključivo na uzimanju, a ne stvaranju.

Čačić je na konferenciji za novinare rekao da je vlada od planiranih novih 60 tisuća kreveta u hotelima s četiri i pet zvjezdica ostvarila tek 12 tisuća, a s tim brojem, naglasio je, Hrvatska ne može konkurirati na turističkom tržištu. Vlada, dodao je, gotovo ništa nije učinila kako bi državno zemljište izvan funkcije iskoristila za turistički atraktivne sadržaje, koji bi Hrvatsku na mapu Europe i svijeta ucrtali kao "life style" destinaciju.

"Sve ono što su mogli investitori napraviti, a da ih država nije spriječila je napravljeno, no sve ono što su mogli napraviti investitori, ali ih je država spriječila nije napravljeno", poručio je Čačić.

Upozorio je da je hrvatski turizam od 22 posto učešća u BDP-u 2002. u prošloj godini pao na tek 14,4 posto, da sezona i dalje traje tek pet mjeseci (u Portugalu, primjerice, traje deset mjeseci iako ima identičnu temperaturu kao i Hrvatska), Hrvatska u svojoj ponudi ima tek 30 posto hotela visokih kategorija, a Portugal 60 posto.

"Da bi produljili sezonu morate ponuditi nešto izvan plaže i sunca, više se orijentirati na kupca koji traži sadržaje izvan plaže", rekao je Čačić, prozvavši vladu da je dosadašnjom gospodarskom politikom pokazala da zna samo uzimati, a ne stvarati.

"Kada treba nekome uzimati, to je lako i ne treba nekih velikih znanja i sposobnosti, kada treba uzeti sam sebi i smanjiti državnu potrošnju, to traži odgovornost, ali ne i znanje i sposobnost, ali kada treba nešto stvoriti, onda ipak treba znanja i sposobnosti", rekao je Čačić.

Na pitanje misli li da je bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, pritvoren zbog sumnji u gospodarske malverzacije, obmanjivao vladu, Čačić je odgovorio kako je moguće da netko obmanjuje vladu, ali da se u konkretnom slučaju radi o nečem potpuno drugačijem.

Ustvrdio je da je vlada politički odgovorna za sve odluke koje donosi, ali i naglasio da se vladu zbog toga ne može kriminalizirati, niti to USKOK i DORH uopće čine. "No, za pripremu ključnih dokumenata pri donošenju odluka, ako tu ima nekih kriminalnih aktivnosti, naravno da je odgovoran svaki pojedinac koji je usmjeravao vladine odluke", poručio je Čačić. (hina/metro-portal)

13.05.2010. 13:26:35
Novi komentar
nužno
nužno