« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Vladin prijedlog izmjena ZOR-a na tragu je zahtjeva poslodavaca

Sindikati se guraju na marginu

Damir Jakuš, predsjednik URSH-a
Damir Jakuš, predsjednik URSH-a (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Vlada

,

sindikati

,

ZOR

,

radnička prava

,

poslodavci

,

Damir Jakuš

,

URSH

Vladin prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) na tragu je zahtjeva koje su poslodavci nedavno iznijeli u javnost, ocijenio je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Damir Jakuš na današnjoj konferenciji za novinare.

Sadašnji ZOR je, uz neke preinake, potpuno prihvatljiv, a Vladin prijedlog ide u smjeru guranja sindikata na marginu te jačanja pozicije Radničkih vijeća nauštrb sindikata, kaže Jakuš.

Poslodavci tvrde da je radnike danas teško otpustiti jer za to trebaju poduzeti 28 radnji. To je posve netočno, jer se davanje otkaza svodi na pet koraka sažetih u rečenici "Marš van, nosi radnu knjižicu!", tvrdi Jakuš.

Poslodavci plasiraju u javnost nepotpune informacije kako bi se stvorila lažna slika da naši radnici ne valjaju, iako su u svijetu hrvatski radnici poznati i priznati.

Nedavno je tako rečeno da jedan poslodavac već dugo traži pastira, nudeći 4500 kuna plaće, stan i hranu, a nitko se ne javlja. Pri tome se "zaboravilo" reći da taj pastir mora provoditi 24 sata s ovcama u planini, a stan koji mu se "besplatno" nudi mogao bi odmah dalje iznajmljivati jer svo vrijeme treba provoditi u planini.

Uključivanje praznika, subota i nedjelja u godišnje odmore, kako to žele hrvatski poslodavci, nema nigdje na svijetu, upozorio je Jakuš.

Naveo je i primjer virovitičke tvrtke Agroservis Remont u kojoj radnicima već tri godine nisu isplaćene plaće.

Pokrenut je stečajni postupak, no radnici nisu mogli naplatiti svoja potraživanja. Naime, iako su prvostupanjske presude bile u korist radnika, drugostupanjskom presudom nekima je potvrđena, a nekima ukinuta prvostupanjska presuda, iako su tužbe bile identične.

Kako radnici mogu vjerovati hrvatskom pravosuđu kada u identičnim sporovima donosi različite presude, pita se Jakuš. (HINA)

18.09.2008. 19:18:33
Novi komentar
nužno
nužno