« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
IZMJENE I PROMJENE

Vladi Zakon o golfu više nije dobar, pa ga ukidaju

Nakon nebrojeno kritika javnosti, struke, pa i zastupnika u Saboru, Vlada je odlučila ukinuti svoj kontroverzni Zakon o igralištima za golf

Fotografija vijesti
Više o

HDZ

,

Vlada

,

Sabor

,

Jadranka Kosor

,

Zakon o golfu

Hrvatska vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o igralištima za golf, uvažavajući time, kako je istaknuto, primjedbe javnosti koja je bila nezadovoljna tim zakonom.

Tako uklanjamo sve dvojbe, ali i dalje ćemo snažiti potporu svemu što može jačati turizam kao važnu granu u Hrvatskoj, kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Podsjetila je da je i kod samog donošenja zakona bilo puno primjedbi, pogotovo onih koji vode brigu o zaštitu okoliša, kao i onih koji nastoje da borba protiv korupcije dobije još snažniji zamah.

Također je podsjetila da je Zakon i izmijenjen na temelju tih primjedbi, ali da su one i dalje prisutne.

I nakon donošenja zakona svjedočimo činjenici da ni jedno golf igralište nije izgrađeno, naglasila je Kosor dodajući da se igrališta mogu graditi i bez takvog zakona kada se pronađu investitori, lokacije i kad je to u službi turizma.

Glavni pregovarač s EU Vladimir Drobnjak smatra da će predloženo ukidanje Zakona o igralištima za golf sigurno naići na odobravanje Europske komisije.

"Bruxelles nije izrijekom uvjetovao ukidanje ovog zakona, ali Europska komisija u svim svojima analizama zakona nije vidjela opravdanost, smislenost tog zakona s obzirom da se svi ciljevi mogu postići na drugi način", rekao je Drobnjak.

Mišljenje je Europske komisije, dodao je, da je uklanjanje ovakvog zakona korisno u kontekstu borbe protiv korupcije, odnosno sprečavanju svih mogućih oblika zlouporaba.

"Vlada plus javnost, plus Ustavni sud, plus Europska komisija, više znaju nego vlada sama", sumirao je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac koji predloženo ukidanje zakona doživljava kao svojevrsnu dobrodošlu samokritiku.

"Vlada mora znati slušati i što je najvažnije čuti", zaključila je premijerka Kosor.

Vlada je danas usvojila i Izvješće o vođenim pregovorima o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te sklapanju ugovora s članicama EU o pristupanju.

Hrvatski pregovori bili su najduži i najsloženiji u povijesti proširenja EU. Napravili smo iznimno puno posla. Bili smo zaista uspješni, radili smo puno, radili smo odlično, rekla je premijerka.

Zahvalila je svim sudionicima tog procesa napominjući kako je za završetak pregovora, deblokadu pregovora i rješavanje najtežih pitanja najzaslužnija ova vlada.

Zahvalom premijerki uzvratio je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

"U ime svih ministara čestitam tebi i zahvaljujem ti na svemu učinjenom u procesu koji je bio najteži u povijesti proširenja EU", rekao je Jandroković.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i odluku kojom se za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH raspoređuje ukupno 16 milijuna kuna osiguranih u ovogodišnjem proračunu.

Podršku vlade dobili su i strategija razvoja širokopojasnog pristupa u razdoblju 2012.-2015., nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2011. do 2013. te akcijski plan hrvatskog turizma u 2012. godini.

27.10.2011. 18:42:35
Novi komentar
nužno
nužno