« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
UŽASAN ILI ODGOVORAN?

Vladajući za, oporba protiv proračuna, nastavak sutra

Rasprava po klubovima je završila, pojedinačno će se zastupnici o proračunu u Saboru izjasniti sutra

Članovi Vlade RH
Članovi Vlade RH (Davor Pongracic / CROPIX)
Više o

Sabor

,

Jadranka Kosor

,

Ivan Šuker

,

Damir Kajin

,

oporba

,

proračun 2011.

Hrvatski sabor večeras je zaključio raspravu po klubovima o Vladinom prijedlogu državnog proračuna za 2011., o kojemu će zastupnici pojedinačno raspravljati sutra, s početkom u 9,30 sati.

Premijerka Jadranka Kosor je i u završnom obraćanju pozvala zastupnike da podrže predloženi proračun, apeliravši na njih da sutra, kada ih očekuje dugotrajna rasprava (prijavljeno je više od 80 zastupnika), raspravljaju korektno i na temelju činjenica.

"U ime svih članova vlade apeliram da ta rasprava bude korektna, da se govori o onome što je danas i o onome što je bilo jučer, bez namjere da se ikoga za išta optužuje", poručila je zastupnicima. Kao jednu od činjenica, a u povodu oporbenih zamjerki zbog gotovo 15 milijardi kuna proračunskog deficita, premijerka je navela onu da je na kraju 2003., zadnje godine vlade Ivice Račana, deficit iznosio 5,4 posto, iako su u njegovo saniranje utrošeni veliki novci.

Napomenula je, naime, da je 2001. prodano 16 posto HT-a za 500 milijuna eura, da je prodana Riječka banka, 2003. prodano je 25 posto plus jednu dionicu Ine za 505 milijuna dolara. "To treba uzeti u obzir, to je golem novac koji je dobrodošao za saniranje deficita. To su činjenice i nitko ih ne može promijeniti", naglasila je Kosor.

Neistinitima je ocijenila tvrdnje iz SDP-a da je ta stranka prva, prije godinu dana, predložila zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji bi njezina vlada u petak trebala uputiti u saborsku proceduru. "SDP je predložio zakon o rokovima plaćanja obveza državnih i javnih poduzeća, vodeći računa o likvidnosti. Mi smo u tome uspjeli i ta poduzeća danas plaćaju u roku od 60 dana", kazala je premijerka.(hina/metro-portal)

Vladajući za

"Ovaj proračun mogućava održiv socijalni mir jer svima jamči plaće, mirovine, zdravstvenu zaštitu, omogućava uvod u daljnji oporavak gospodarstva na temelju vladina programa i omogućuje pripremu države za EU", naglasio je Andrija Hebrang (HDZ).

Milorad Pupovac (SDSS) smatra da predloženi proračun nije spasonosan, ali nije ni katastrofalan. "On je pokazatelj stanja naše ekonomije, financija i naših mogućnosti", kazao je Pupovac.

Josip Friščić (HSS) pozitivnim drži što je prijedlog proračuna predstavljen već u studenom jer se time, naglašava, omogućava da svatko zna što može očekivati i pripremiti se za iduću godinu. Istaknuo je važnost osiguravanja sredstava za razvoj turizma koji čini blizu jedne četvrtine društvenog proizvoda, kao i za poticajne mjere u proizvodnji hrane te za malo i srednje poduzetništvo.

Oporba protiv

Branko Grčić (SDP) ocijenio je da vladin prijedlog proračuna ne zadovoljava ni učinke koji se očekuju u smislu gospodarskog rasta, odnosno oporavka, niti u smislu fiskalne konsolidacije. Vladi je zamjerio da struktura potrošnje, kakvu predviđa u 2011., zasigurno neće doprinijeti gospodarskom rastu, budući da je potrošnja, kaže, i dalje usmjerena na neproduktivni, tekući trošak, a ne na kapitalna ulaganja i proaktivne mjere.

Vesna Pusić je u ime Kluba HNS/HSU-a kazala kako ne razumije vladu koja oporbu poziva da prihvati proračun za koji očekuje da će uprihodovati 108 milijardi kuna, a potrošiti 122 milijarde, ili 14 milijardi kuna više. "To je neprihvatljivo. Pitajte bilo koga, bilo koju domaćicu, je li u stanju planirati svoj kućni budžet na način da će zaraditi 108, a potrošiti 122 milijarde. To je nemoguće", poručila je Pusić.

Damir Kajin (IDS) prigovorio je što se proračun prvi put donosi u studenom, da se o njemu raspravlja tek dan nakon što ga je predstavila vlada, a u tome, kaže, vidi strah vlade hoće li neki bivši i sadašnji zastupnici HDZ-a rušiti većinu u Saboru."Bilo bi normalno da je vlada nervozna zbog ekonomskog kraha i neizvjesnosti, a ne hoće li sutra imati parlamentarnu većinu", rekao je Kajin.

16.11.2010. 21:24:00
Novi komentar
nužno
nužno