« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
rupe u priči

Vlada želi 60 golf terena u Hrvatskoj

Je li golf budućnost našeg turizma ili samo krinka za bogaćenje odabranih?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Vođen čistom matematičkom računicom da oko sedam milijuna europljana igra golf i troši ni manje ni više 200 eura dnevno, hrvastki vrh odlučio je primjeniti istu formulu uspjeha i u našoj zemlji.

Oko 60-ak golf terena trebalo ni niknuti na hrvatskom tlu i čini se da ni jedna regija neće biti izuzetak. Logika je jasna-treba privoljeti imućniju turističku klijentelu s potrošačkim tendencijama da dođe u Hrvatsku i uživa na modernim golf igralištima. Usput, naravno, i da ostavi koji euro više.

Stoga ne čudi da se ovo pitanje, o kojem se već mnogo puta pisalo, pretvorilo u jedan od prioritetnih nacionalnih interesa. No, u čemu je problem?

Pa još nisu završile rasprave o potencijalnim negativnim posljedicama i samoj realizaciji „slova s papira". Sjetite se samo kontroverznog Zakona o golf igralištima koji određuje jedinicama lokalne samouprave da, ako to investitor iliti većinski vlasnik terena to zatraži, moraju prodati 30 posto površine zemljišta. Najosjetljivija točka je mogućnost da investitor izvlasti privatne vlasnike ako njihov dio ne prelazi 20 posto ukupne površine golf terena.

Burne su bile reakcije nevladinog sektora, posebice eko-udruga, kojima ovaj zakon izgleda poput legalnog kriminala. Usto, nitko nije precizirao na koji način se planiraju izvesti radovi; eko-udruge su zabrinute da se ništa neće izvesti po ekološki prihvatljivim modelima.

„Zeleni" misle da se golf planira i koristiti za daljnju urbanizaciju, da je 60 terena previše i da je potrebno napraviti ozbiljnu studiju utjecaja na okoliš. Drugi problem je i navodnjavanje. Golf teren nije lako održavati.

Činjenica je da golf ima pozitivni aspekt ali, kao i kod većine projekata od „nacionalnog interesa", i ovdje nešto smrdi. Teško je povjerovati da golf neće pratiti igra s vrijednošću zemljišta.

Jednostavno je-kad se zemlja kupi jeftino (recimo, pod maskom golf projekta), urbanizacijom, gradnjom infrastrukture cijena će mu skočiti nenormalno. A to logičnim slijedom otvara vrata manipulaciji i korupciji s kojima se zemlja ionako već predugo bori.

 

23.08.2009. 15:15:10
Novi komentar
nužno
nužno