« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
OPORBA

Vlada vodi ovu državu zavezanih očiju

Zastupnici su se danas u sabornici, ne remeteći ozbiljnost teme dobro našalili i nasmijali

(Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

Vlada

,

Sabor

,

oporba

,

rasprava

U glavnoj ulozi bila su dvojica SDP-ovaca, Marin Jurjević i Gordan Maras, koji su, uz potporu zakonu, svoje kritike na račun rada vlade, odnosno kako se ona nosi s krizom i recesijom, ovoga puta izrekli na način koji je zabavio i njihove kolege zastupnike i novinare koji prate saborsko zasjedanje.

Replicirajući svom stranačkom kolegi Davoru Bernardiću, odnosno složivši se s njim da je jedan od glavnih uzroka krize to što vladajući tu činjenicu (krizu) dugo nisu htjeli prihvatiti unatoč stalnom upozoravanju oporbe i gospodarstvenika, Jurjević je rekao da ga to podsjeća na jedan prizor na splitskom groblju.

"Na splitskom groblju, ovo nije izmišljotina, zaista postoji jedan nadgrobni spomenik na kojemu piše: 'A lipo sam vam govorija da me boli'. Dakle, taj kojeg je bolilo to je bilo hrvatsko društvo, a doktor mu nije virova. I to je bila vlada. Taj koji je napisa' to je, moglo bi se kazati, cijelo hrvatsko društvo, a lipo smo vam govorili da smo u krizi, a vi to jednostavno niste htjeli vidjeti", poručio je Jurjević vladajućima.

Bernardić se, u nastavku rasprave, prisjetio da su prije godinu i pol dana tadašnji premijer Ivo Sanader govorio kako u Hrvatskoj nema krize i recesije, da se vlada s problemima odlično nosi, a da je takav Sanaderov stav branio i ministar financija Ivan Šuker.

SDP-ovca je, pak, to podsjetilo na scenu iz jednog od kultnih komedija bivše države "Tko to tamo peva". "Onda je bila ona scena gdje kondukter u autobusu govori: 'Tko kaže da Miško ne može voziti zavezanih očiju', a onda je on zavezao Mišku oči i on je vozio autobus naslijepo. E, tako se mi, gospodo, ponašamo u Hrvatskoj, vlada vodi ovu državu zavezanih očiju, tapka u mraku i ne zna kamo će na kraju puta doći. Ali, isto kao u tom filmu, na užas putnika u autobusu, jer smo to mi, svi hrvatski građani koji gledamo kako hrvatska vlada vodi ovu državu", rekao je Bernardić.

Njegova je metaforična usporedba vlade i autobusa izazvala nekoliko reakcija iz HDZ-ovih klupa. Božica Šolić (HDZ) tako je SDP-ovcima uzvratila da su deset godina vezali oči njihovom bivšem kolegi, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. "A on vas je postavio za inkasatore i opelješili ste građane Zagreba vozeći na slijepo", kazala je Šolić, ističući da bi SDP-ovci morali odgovarati što je Zagrebački holding danas u gubitku od milijardu kuna. (hina/metro-portal)

04.02.2010. 15:43:47
Novi komentar
nužno
nužno