« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Vlada steže omču oko građana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

zakon o trgovini

,

Zakon o osobnom identifikacijskom broju

,

zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma

,

novi zakoni

Žalosno je da je kovanica Big Brother izgubila svoj pravi smisao zle države koja nadzire svoje građane čak i kad idu na WC i pretvorila se u sinonim za posvemašnji idiotizam, jer zapravo nema boljeg izraza kojim bi se opisali zakoni koji počinju vrijediti s prvim siječnjem 2009. godine.

Za početak, umjesto JMBG-a koji je postao zaštićen podatak bez kojeg i dalje niste mogli napraviti ništa, pa ste uz novu osobnu iskaznicu morali nositi i dokument na kojem je taj broj vidljiv ako ste htjeli obaviti nešto u banci ili na nekom drugom mjestu tog tipa dolazi nam nova kratica - OIB, ili osobni identifikacijski broj.

Broj s jedanaest znamenki od sada će služiti pri oporezivanju, korištenju bilo kojih socijalnih i mirovinskih prava i sličnom, što znači da će država napokon dosanjati san praćenja financijskih tokova i dostupnost podataka o bilo kojem građaninu Hrvatske u roku odmah. Znači, vaša imovina i novac trebali bi biti u sigurnim rukama državne administracije koja će znati što imate i kako ste to stekli, kojim je putevima novac došao do vas i kako odlazi.

S jedne strane teoretski biste mogli dobro proći, jer vam za npr. ostvarivanje prava na dječji doplatak više ne bi trebalo sto godina šetanja od šaltera do šaltera za skupljanje papira. S druge, vaša će imovina biti na dlanu državnih službenika.

Kako bi to uopće bilo moguće, od početka ove godine umreženo je pet ključnih institucija - Porezna uprava, MUP, Središnji državni ured za upravu, sudski registri trgovačkih sudova i Državni zavod za statistiku. Tijekom 2009. bit će umrežena i Središnja depozitarna agencija, a zadnji će ući gruntovnica i katastar.

U prvoj godini primjene OIB-a sve će se evidencije voditi paralelno - s OIB-om i matičnim brojem, odnosno JMBG-om, a od 1. siječnja 2010. ostat će samo OIB.

Uvođenje OIB-a uz sebe vezuje i neke druge zakonske izmjene koje su također danas stupile na snagu, pa se primjerice izmjenama Zakona o zemljišnim knjigama i u tim evidencijama regulira uvođenje OIB-a, izmjenama Zakona o trgovačkim društvima i u tom se segmentu porezni broj zamjenjuje OIB-om, a i novi Opći porezni zakon OIB uvodi kao porezni broj za potrebe oporezivanja.

Dakle, budite sigurni da vam netko može zakucati na vrata i upitati vas otkud nova mečka u dvorištu kad imate plaću od 5.000 kuna, no nemojmo se zavaravati mogućnošću da doznamo podrijetlo Sanaderovih satova ili Bandićevih gusarskih škrinja.

Na snagu je danas stupio i novi Zakonom o doprinosima, kao i zakon s njegovim izmjenama koje su vezane uz zdravstvenu reformu i obvezu doprinosa za zdravstveno osiguranje za umirovljenike i nezaposlene osobe.

Tako će umirovljenici s mirovinom višom od 5.108 kuna plaćati doprinos od 3 posto, dok će za umirovljenike s nižom mirovinom doprinos od 1 posto plaćati država.

Iz državnog će se proračuna plaćati i doprinos za nezaposlene osobe i to prema najnižoj mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa (2.611 kuna) po stopi od 5 posto.

Svako otvaranje računa u banci od danas će zahtijevati detaljnije informacije i dubinsku analizu klijenta, a naplate u gotovini i za građane i za pravne osobe ograničene su do iznosa od 105 tisuća kuna, odnosno do 15 tisuća eura u poslovima s nerezidentima i svako plaćanje iznad tih iznosa treba provesti bezgotovinski putem računa u kreditnim institucijama.

Predviđa to novi Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma koji je, kao i niz drugih zakona iz područja financija, bankarstva, tržišta kapitala, osiguranja i dr., danas stupio na snagu, a usput i zabranjuje anonimne bankarske račune i štedne knjižice na šifru.

Kontrola običnih građana tako je dobila jednu novu dimenziju, no i dalje nema zakona koji bi omogućio obrnutu kontrolu, pa će računi iz Verone i podrijetlo bogatstva u imovinskim karticama političara i dalje ostati u zoni sumraka.

01.01.2009. 11:14:21
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    igor
    03.04.2012. 23:49
    Steže steže...
Novi komentar
nužno
nužno