« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PROJEKT VODOOPSKRBE

Vlada se zadužila za novih 18 milijuna eura

To je još jedan pozitivan signal hrvatskom gospodarstvu, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker

(Dragan Matić/Cropix)
Više o

Vlada

,

vodoopskrba

,

zajam

Hrvatska će za treću fazu projekta vodoopskrbe i zbrinjavanje otpadnih voda moći dobiti zajam njemačke Vlade, preko Kreditne banke za obnovu (KfW), do 18 milijuna eura, sa sniženom kamatnom stopom, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade.

Vlada je, naime, Saboru uputila zakonski prijedlog kojim bi se potvrdio ugovor dviju vlada o financijskoj suradnji (2003. godina).

Taj se zakon odnosi na zajam za financiranje projekta "Vodoopskrbe i zbrinjavanja otpadnih voda u Hrvatskoj, faza 3", ako se nakon provedenog ispitivanja utvrdi da taj projekt zaslužuje razvojno-političko poticanje i ukoliko i nadalje bude postojao dobar kreditni rejting Hrvatske.

Zajam bi bio do iznosa 18 milijuna kuna, sa sniženom kamatnom stopom, a odobrio bi se u sklopu javne suradnje u području razvitka.

Pravni temelj suradnje Njemačke i Hrvatske su ugovori o financijskoj suradnji koji dvije vlade sklapaju za određeni projekt i pojedinu godinu.

Od 2000. Njemačka je u sklopu dvostrane financijske suradnje stavila na raspolaganje Hrvatskoj oko 90,5 milijuna eura zajmova sa subvencioniranim kamatama i oko 4,3 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Na potvrdu je Saboru upućena i Međunarodna konvencija o nadzoru i upravljanju brodskim balastnim vodama i talozima iz 2004. godine, a njen je osnovni cilj smanjivanje i konačno zaustavljanje prijenosa štetnih vodenih organizama i patogena. (hina/metro-portal)

09.04.2010. 15:23:29
Novi komentar
nužno
nužno