« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
peta brzina

Vlada užurbano radi na sređivanju popisa birača

Jadranka Kosor je najavila da se prve mjere Vlade mogu očekivati već početkom 2010.

Hoće li na predsjedničke izbore izaći mrtvi birači?
Hoće li na predsjedničke izbore izaći mrtvi birači? (Marko Mišćević/CROPIX)
Više o

nepostojeći birači

,

popis birača

Premijerka je u saborskom aktualnom prijepodnevu odgovorila na pitanje SDP-ovog zastupnika Borisa Šprema, kojega je zanimalo radi li Vlada na usklađivanju popisa birača, kako bi se promijenila neprihvatljiva aktualna situacija po kojoj Hrvatska ima 600 tisuća više birača nego stanovnika.

"Da, radimo na tome. Ministarstva uprave i unutarnjih poslova rade užurbano i prve učinke vidjet ćete vrlo brzo", kazala je, dodavši da će jedna od aktivnosti biti izmjene Zakona o prebivalištu, oko kojih je, kaže, u vladajućoj koaliciji već postignuto suglasje.

"Vjerujem da ćemo početkom iduće godine predložiti Saboru sve korake koje poduzimamo", najavila je Kosor, napominjući da ne bi bilo dobro pred predstojeće predsjedničke izbore bilo što radikalno mijenjati u zakonskoj regulativi.

"Složit ćete se da bi bilo vrlo teško pred predsjedničke izbore činiti radikalne poteze koji bi doveli do toga da predsjedničke izbore ne bi mogli niti održati, ako bismo otvorili tu Pandorinu kutiju", poručila je Kosor.

Kosor je upozorila da za kampanje uoči predsjedničkih izbore, koja je u tijeku, nije zakonito u sabornici isticati obilježja nekog od predsjedničkih kandidata, aludirajući na SDP-ovu zastupnicu Ingrid Antičević Marinović, koja na majici ima istaknut bedž s natpisom "Pravda", koji u predsjedničkoj kampanji koristi SDP-ov kandidat Ivo Josipović.

"Kampanja je započela i u Hrvatskom se saboru ne smije zastupati ni jedan predsjednički kandidat", kazala je Kosor, ističući da je primorana ispunjavati obvezu Vlade da nadzire zakonitost rada, pa i saborskih zastupnika.

SDP-ovu zastupnicu zanimalo je znaju li u Vladu tko je stvarni vlasnik zadarske Luke, budući da slovenski mediji navode da je to poduzeće kupila slovenska tvrtka koja je kupila Terme Čatež, a koja, kao i zadarska tvrtka koja je Luku prodala, nema ni jednog zaposlenog.

Premijerka joj je odgovorila kako raspolaže samo informacijom da je zadarska Luka dioničko društvo, te da će ju o ostalim saznanjima koje imaju u Vladi pismeno izvijestiti.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Mate Raboteg izvijestio je da je od kraja 2002. do danas iz sustava obrane izdvojeno gotovo 23 tisuće djelatnika, kako iz Ministarstva, tako i iz Oružanih snaga, od čega više od 17.800 djelatnih vojnih osoba. (hina/metro-portal)

19.11.2009. 13:01:09
Novi komentar
nužno
nužno