« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ŠUKER POTVRDIO:

Vlada predlaže rezanje regresa, božićnice i dara za djecu

Bez regresa, božićnice i dara za djecu ostalo bi oko 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama, a ušteda bi bila 640 milijuna kuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/Cropix)
Više o

sindikati

,

Vlada RH

,

Spomenka Avberšek

,

božićnice

,

državne službe

,

javne službe

,

regres

Na današnjem sastanku u Banskim dvorima Vlada je predložila sindikatima javnih i državnih službi da se odreknu regresa, božićnice i dara za djecu za 2010. godinu, izvijestili su nakon sastanka predstavnici sindikata javnih službi.

Predstavnici Vlade predlažu izmjene kolektivnog ugovora kojima bi oko 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama ove godine ostalo bez regresa i božićnice u iznosu od po 1.250 kuna, te dara za djecu u iznosu od 400 kuna.

Odgovorili smo im da u sustavima zdravstva, prosvjete, kulture i socijalne skrbi postoje dovoljne rezerve gdje curi novac, pa idemo prvo uštedjeti tamo, izjavila je novinarima nakon sastanka predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

Sindikalci također traže da se u slučaju rezanja materijalnih prava javnih i državnih službenika isto primijeni i na zaposlene u javnim poduzećima.

''Duboko smo svjesni da je zemlja u krizi, boli nas što naši kolege iz realnog sektora ostaju bez posla i spremni smo žrtvovati se, ali više ne bez javnih poduzeća'', naglasila je Avberšek.

Pozvala je sindikate javnih poduzeća da na zahtjeve za odricanjem više ne odgovaraju kako ne pristaju na smanjenje prava iz kolektivnih ugovora, jer i drugi imaju svoje kolektivne ugovore.

Vladinu preporuku za 10 postotnim smanjenjem masa za plaće ispoštovalo je samo pet od 21 javnog poduzeća, podsjetila je Avberšek dodavši kako se u ovom slučaju ne radi o pravu nego o solidarnosti prema ljudima koji ostaju bez posla.

Kazala je kako su predstavnici Vlade, koje je predvodio potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, s uvažavanjem saslušali sindikalne prijedloge, a osam sindikata javnih službi očitovat će se o Vladinu prijedlogu u roku 15 dana.

Vlada je danas odvojeno razgovarala sa sindikatima javnih i državnih službenika, a čelnici sindikata državnih službi došli su na red nakon javnih službi.

Šuker potvrdio

Predložili smo sindikatima javnih i državnih službi da ove godine odustanu od isplate božićnice, regresa i dara za djecu, čime bi se uštedjelo 640 milijuna kuna, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker nakon sastanka u Banskim dvorima s predstavnicima sindikata javnih i državnih službenika.

To ćemo isto predložiti i sindikatima u državnim tvrtkama i tvrtkama iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju, rekao je Šuker.

Sindikalcima smo predstavili stanje proračuna i u koliko teškoj situaciji se nalazimo, kazao je Šuker dodavši kako su "sva prava iz kolektivnih ugovora na stolu". (hina/metro-portal)

25.03.2010. 18:21:30
Novi komentar
nužno
nužno