« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
JADRANKA KOSOR:

Vlada ništa ne skriva i nikog ne štiti

Ministrica tvrdi da "ono što imamo dajemo, a ono što nemamo ne možemo dati".

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Vlada

,

EU

,

pregovori s EU

,

Jadranka Kosor

,

topnički dnevnici

,

Haaško tužiteljstvo

Istraga o tzv. topničkim dnevnicima iz Oluje nastavlja se i hrvatska vlada nema razloga bilo što skrivati i bilo koga štititi, izjavila je u petak u Zagrebu potpredsjednica vlade Jadranka Kosor.

Kosor novinarima nije izravno ni potvrdila ni opovrgnula navode iz hrvatskih medija da je Europska unija 27. veljače uputila demarš vladi zbog nedovoljne suradnje s Haaškim sudom oko topničkih dnevnika i da je vlada to čuvala u najstrožoj tajnosti.

"Hrvatsku vladu zanima jesu li postojali ti dokumenti, i ako su postojali gdje su", rekla je Kosor novinarima nakon što je otvorila neformalni skup ministara obrane zemalja jugoistočne Europe u hotelu Westin.

Po njezinim riječima, još traje istraga o dokumentima o uporabi hrvatskog topništva u Oluji koje traži Haaško tužiteljstvo za potrebe suđenja trojici hrvatskih generala pred Haaškim sudom.

"Dosad smo ustanovili da neki dokumenti nisu postojali, dok ih 23 postoji o čemu smo obavijestili glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza i Haaški sud. Vjerujem da smo na tragu saznanja o ta 23 dokumenta - kako su nastali i kroz čije su ruke prošli", rekla je Kosor.

"Sve što pronađemo ćemo u skladu sa Zakonom o suradnji s Haaškim sudom i proslijediti", istaknula je potpredsjednica vlade.

Kosor je ocijenila da bi bilo "apsurdno" da vlada skriva dokumente koji bi joj otežali dovršetak pristupnih pregovora s EU-om. "Ono što imamo dajemo, što nemamo ne možemo dati", naglasila je Kosor. (hina/metro-portal)

06.03.2009. 13:38:55
Novi komentar
nužno
nužno