« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NE MOŽE

Vlada i sindikati ne mogu se dogovoriti o kolektivnom ugovoru

Sindikati javnih službi nisu htjeli pristati da i fiskalne okolnosti, osim gospodarskih, budu razlog otkazivanja kolektivnog ugovora

jadranka kosor ivan šuker vlada hrvatska
jadranka kosor ivan šuker vlada hrvatska (Davor Pongračić/Cropix )
Više o

Vlada

,

sindikati

,

Ivan Šuker

,

Božidar Kalmeta

,

kolektivni ugovor

,

Ivica Babić

Pregovori vlade i sindikata o temeljnome kolektivnom ugovoru za javne službe završili su u četvrtak navečer neuspjehom jer je vlada ustrajavala, a sindikati nisu htjeli pristati, da se kao razlog otkazivanja ugovora, uz bitno promijenjene gospodarske okolnosti, navedu i fiskalne okolnosti.

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Božidar Kalmeta nakon sastanka je rekao kako mu je žao što se nisu uspjeli dogovoriti, "tim više što smo praktički pristali na sve što su sindikati tražili. "Pristali smo na to da se kolektivni ugovor produži na tri godine, pristali smo i na čitav niz drugih stvari, a zapeli smo na stvari koja se ne tiče materijalnih prava, nego članka koji kaže da se u slučaju iznimno promijenjenih gospodarskih okolnosti može ponuditi raskid ugovora. Mi smo samo inzistirali da se tu doda 'gospodarskih ili fiskalnih okolnosti'", objasnio je novinarima predsjednik GSV a Božidar Kalmeta nakon sastanka sa sindikatima u vladi.

Dodao je da je vlada odgovorna i da mora računati što će biti sljedeće godine te ostaviti mogućnost da se pregovara o raskidu kolektivnog ugovora ako se promijene fiskalne okolnosti.

Ministar financija Ivan Šuker rekao je, pak, kako se dodavanjem riječi "fiskalnih" u spornu odredbu ništa ne prejudicira te da "svi parametri mogu biti uvjet za početak pregovora".

Ivica Babić rekao je u ime sindikata da su sindikalni predstavnici bili uvjereni da je postignut dogovor o istom kolektivnom ugovoru s trajanjem od tri godine. "Bili smo spremni odreći se božićnice za 2010. i određena pitanja prijevoza riješiti u interesu zaštite proračuna, no vlada nije htjela prihvatiti takav naš prijedlog", rekao je Babić. Istaknuo je da je današnji sastanak bio zapravo prvi sastanak pregovaračkog odbora.

Kolektivni ugovor prestaje vrijediti 31. srpnja, no Babić ističe da će on imati produljenu primjenu pravnih pravila. "Mi smo na dispoziciji, a odluka je na vladi kada će nas pozvati i hoćemo li nastaviti pregovore", rekao je. Naglasio je da su sindikati spremni pregovarati i da razumiju stanje u kojem je vlada, ali, dodao je, ponajprije žele zaštititi interes svojih članova. Babić je podsjetio i da su pregovori o dodatku sporazumu načelno odgođeni te da će na njemu raditi radna grupa.

"Što će se sada dogoditi sa sporazumom, s obzirom na relativni neuspjeh večerašnjih pregovora, pokazat će vrijeme", rekao je Babić, dodajući kako ipak očekuje nastavak pregovora. "Jutro je pametnije od večeri. Već je malo kasno, kad stvari postavimo na pravo mjesto, ipak očekujem nastavak pregovora jer bi to zapravo bio nastavak socijalnog dijaloga koji je bio dogovoren s predstavnicima GSV-a", rekao je Babić. (hina/metro-portal)

30.07.2010. 07:05:20
Novi komentar
nužno
nužno