« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
KAJIN PRETPOSTAVLJA:

Vlada će spasiti Brodosplit, a ne 3. maj

Izbor se svodi na visinu jamstava i zajmova, ali i naklonost glasačkog tijela, smatra IDS-ovac

(Goran Šebelić/Cropix)
Više o

Damir Kajin

,

Brodosplit

,

brodogradilišta

,

3. maj

,

stečaj brodogradilišta

Saborski zastupnik i potpredsjednik Istarskoga demokratskog sabora Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci iznio pretpostavku da će hrvatska vlada, bude li morala birati između stečaja "3. maja" i "Brodosplita", poštedjeti splitsko brodogradilište.

Kajin je kazao da vlada mora osigurati najmanje 2,3 milijarde kuna novih jamstava želi li da brodogradilišta opstanu 2010. Druga mogućnost je samo stečaj jednog od većih brodogradilišta, rekao je, rekavši da je u slučaju "Brodosplita" država zbog jamstava i zajmova izložena za 4,7, a obveze "3. maja" su 2,8 milijarda kuna.

Zbog toga, ali i zbog izborne naklonosti Splićana HDZ-u, ustvrdio je Kajin, može se naslutiti da će vlada odabrati spašavanje "Brodosplita", istaknuvši kako se nada da će se brodogradilišta održati do predsjedničkih izbora. Ishod drugog pokušaja prodaje nije moguće očekivati prije ožujka 2010., a to je za "3. maj" vječnost, ocijenio je.

Potpredsjednik IDS-a je kazao da bi hrvatska brodogradilišta trebalo prije sanirati, a tek potom privatizirati.

Problem riječke brodogradnje je u činjenici što je Rijeka ostala bez brodara "Croatia linea" koji je mogao naručivati brodove. Zato vlada mora poticati brodare da spase brodogradilišta, ustvrdio je Kajin. (hina/metro-portal)

19.10.2009. 17:38:38
Novi komentar
nužno
nužno