« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
VODA DOŠLA DO GRLA

Vjesnik stavljen za prodaju

Zainteresirani kupci dnevnog lista Vjesnika moraju se obvezati da će minimalno dvije godine nastaviti sa izdavanjem i pokriti sve dugove koji iznose gotovo 14 milijuna kuna

Fotografija vijesti
Više o

dražba

,

dnevne novine

,

Narodne novine

,

Vjesnik

,

prodaja Vjesnika

Uprava "Narodnih novina" objavila je danas prodaju dnevnog lista "Vjesnika" uz uvjet da novi vlasnik najmanje dvije godine nastavi izdavati list, preuzme svih 98 zaposlenika i ponudi bankovno jamstvo od gotovo 14 milijuna kuna, na koliko su procijenjeni njegovi dugovi, javlja Hina.

U pozivu za javno prikupljanje ponuda za prijenos udjela tvrtke "Narodne novine-Press", nakladnika i stopostotnog vlasnika "Vjesnika" s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, kao uvjeti prodaje navedeni su izdavanje "Vjesnika" najmanje 24 mjeseca te preuzimanje svih zaposlenika tvrtke kojih na dan objave poziva ima 98.

Uvjet za ponuditelje je i bankovno jamstvo prvorazredne banke za plaćanje svih obveza tvrtke prema radnicima, dobavljačima i državi, koje su 13.997.947,04 kune i/ili obveza unosa tog iznosa kao ulaganje u tvrtku.

Kupac treba preuzeti i obvezu da bez odobrenja "Narodnih novina" trećoj osobi 24 mjeseca neće prenijeti poslovni udjel tvrtke ili nakladnička prava te žig "Vjesnika".

Ponuda za kupnju "Vjesnika" mora sadržavati podatke o ponuditelju, izjavu ovlaštene osobe ponuditelja o ispunjenu spomenutih uvjeta te, ako je riječ o stranom ponuditelju, BON 1 ili drugi odgovarajući dokaz o bonitetu.

Ponude treba dostaviti najkasnije do 10. travnja ove godine na adresu "Narodnih novina", kada će biti i otvorene, a zakašnjele ili napotpune ponude odbacit će se kao neuredne. O rezultatima odabira ponuditelji će biti obaviješteni osam dana od otvaranja ponuda.

Najpovoljnijom ponudom smatrat će se ona koja većim novčanim iznosom ili provjerenim bonitetom jamči ispunjenje uvjeta, pri čemu "Narodne novine" zadržavaju pravo neprihvaćanja nijedne prispjele ponude, stoji u pozivu koji je danas objavljen u "Vjesniku".

Zamjenica predsjednika HND-ovog ogranka u Vjesniku Iva Borković kazala je Hini kako je zabrinjavajuće što se u javnom pozivu ne navodi razdoblje na koje novi vlasnik Vjesnika mora preuzeti i zadržati svih 98 zaposlenih. Podsjeća da je u slučaju Slobodne Dalmacije to bio rok od pet godina, a kod riječkog Novog lista tri godine.

"Mi se zalažemo da se odredi razuman rok u kojemu bi se zadržala sva radna mjesta, a toga u objavljenoj prodaji nažalost nema", naglasila je Borković.

I predsjednik HND-a Zdenko Duka smatra kako je neprihvatljivo da nije određen rok u kojemu eventualni novi vlasnik mora zadržati zaposlene.

"Nije jasno tko bi uopće pod objavljenim uvjetima mogao preuzeti list koji nema tiražu, a mora zadržati sve zaposlene i podmiriti 14 milijuna kuna duga", kazao je Hini Duka koji sumnja da je možda riječ o "nekoj većoj internoj igri" koju u ovom trenutku ne može dokučiti.

"Ne mogu se oteti dojmu da je tu riječ o kupnji za nekog i u ime nečeg drugog jer kome se isplati kupiti ovakav Vjesnik", kazao je Duka.

Iz HND-ovog ogranka podsjećaju da su se zajedno s Vjesnikovom podružnicom Sindikata novinara Hrvatske cijelo vrijeme zalagali da list postane javno glasilo te da su za to imali podršku dijela javnosti ali i nekih članova sadašnje vlade, poput potpredsjednika Nevena Mimice i ministrice kulture Andreje Zlatar Violić.

"Nažalost, osim nekih izjava pojedinih ministara sadašnja vlada se nikada nije jasno očitovala što s Vjesnikom", kazala je Borković, izrazivši ogorčenje što zaposlenicima lista sadašnji vlasnik Narodne novine nije ni najavio današnju objavu prodaje dnevnika koji bi u lipnju, kao najstariji hrvatski dnevni list, trebao proslaviti 72. rođendan.

Dodala je kako je pred zaposlenike nedavno postavljena "teško prihvatljiva dvojba - stečaj ili sumnjiva privatizacija".

Mediji su nedavno nagađali da je u igri za kupnju Vjesnika britanski investicijski fond "Oak Investment Management Group" koji vodi Nikola de Frankopan za kojega je lani zatražena istraga zbog sumnje da kao vlasnik propale brokerske kuće "Apex vrijednosnice" nije otplatio kredit Šted banci. Nikola de Frankopan pripada obitelji koju su mediji prozvali i "lažnim Frankopanima" jer nema dokaza da potječe od povijesne plemićke obitelji.

28.03.2012. 15:38:52
Novi komentar
nužno
nužno