« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
VLADA:

Vjerske zajednice 2008. dobile 413 milijuna kuna

Katolička crkva je iz državnog proračuna dobila gotovo 383 milijuna kuna.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srđan Vrančić, CROPIX)
Više o

Vlada

,

Katolička crkva

,

Srpska pravoslavna crkva

,

državni proračun

,

donacije

,

vjerske zajednice

,

financiranje vjerskih zajednica

,

Islamska zajednica

,

Kršćanska adventistička crkva

Vjerskim zajednicama lani je iz državnog proračuna dodijeljeno ukupno nešto više od 413 milijuna kuna, od čega je gotovo 383 milijuna dobila Katolička crkva, stoji u odgovoru Vlade na zastupničko pitanje Vesne Pusić (HNS).

Katoličku crkvu u ukupnim donacijama iz proračuna slijedi Srpska pravoslavna crkva (SPC), koja je dobila nešto više od 17 milijuna kuna, te Islamska zajednica, kojoj je donirano 5,5 milijuna kuna.

Najviše je novca dodijeljeno na temelju ugovora između države i pojedinih zajednica, na temelju čega je Katolička crkva dobila 314,5 milijuna, a ostale zajednice 18,8 milijuna kuna.

Za obnavljanje i sanaciju sakralnih objekata izdvojeno je 3,2 milijuna kuna, potpore iz Ministarstva kulture za različite namjene iznosile su 59,2 milijuna, iz Ministarstva znanosti oko 400 tisuća, a iz Ministarstva zdravstva 1,5 milijuna kuna.

Iz proračunskih zaliha, po odlukama Vlade, vjerskim je zajednicama dodijeljena 21 donacija, od ukupno 15,66 milijuna kuna.

Od toga je 12,5 milijuna kuna dobila Katolička crkva, s Caritasom, za sakralne objekte, duhovne festivale i izdavaštvo.

Osim katoličkih župa, novac iz proračunske rezerve dobile su Kršćanska adventistička crkva (650 tisuća kuna za uređenje i opremanje Pastoralnog centra u Bjelovaru) te Islamska zajednica (2,5 milijuna kuna za uređenje objekta Islamskog centra u Zagrebu). (hina/metro-portal)

12.03.2009. 18:07:16
Novi komentar
nužno
nužno