« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
TRI ŽUPE

Vjernici prvi put molili na Vukovarskom križnom putu

Vjernici su danas prošli takozvani ''kukuruzni put'' koji je 1991. godine povezivao Vukovar i obližnje Bogdanovce

(Damir Glibušić/Cropix)
Više o

križni put

,

Vukovarski križni put

Zajednički križni put vjernika rimokatoličke vjeroispovijesti s područja sve tri vukovarske župe, pod nazivom "Vukovarski križni put", po prvi put je danas moljen na tzv. "kukuruznom putu" koji je 1991. godine povezivao Vukovar i obližnje Bogdanovce.

"Kukuruzni put" bio je tijekom ratne opsade Vukovara 1991. godine jedini prolaz za branitelje koji su u jesen te godine dolazili braniti grad na Dunavu, a nakon sloma obrane njime su se branitelji i civili nastojali probiti do pet kilometara udaljenih Bogdanovaca i slobodnoga vinkovačkog područja.

Prema podacima vukovarskih braniteljskih udruga, na obrani tog puta poginulo je više od 20 branitelja, a ne zna se koliko je civila poginulo u nastojanju da se njime izvuku iz opkoljenog Vukovara.

Križni put na "kukuruznom putu" predvodio je bivši župnik Župe sv. Josipa Radnika iz vukovarske gradske četvrti Borovo naselje fra Ante Perković.

Prigodni tekst molitve križnoga puta napisao je znanstveni suradnik na zagrebačkom Institutu društvenih znanosti "Dr.Ivo Pilar" Vine Mihaljević. (hina/metro-portal)

27.03.2010. 17:06:53
Novi komentar
nužno
nužno