« Život
objavljeno prije 3 mjeseca i 28 dana
OČEKIVANO

Vjernici očito imaju dosta problema...

Hrvatsko istraživanje: vjernici jako sumnjaju u cjepiva i znanstvenike

Neki problemi su poveliki
Neki problemi su poveliki (Arhiva)
Više o

cijepljenje

,

vjera

,

znanost

,

vjernici

Iako se govori da je veelika većine u Hrvatskoj vjernika, čak i ovo istraživanje je dalo vrlo tužne rezultate, da budemo vrlo pristojni i fini - naime, čak 31 posto visokoreligioznih osoba u Hrvatskoj u potpunosti se slaže s tvrdnjom da farmaceutske tvrtke skrivaju opasnosti od cjepiva, a 35 posto ih se složilo s time da ljudi vjeruju znanstvenicima više nego što bi trebali.

To je samo jedan od pokazatelja istraživanja Model deficita i kontekstualni modeli skepse prema cijepljenju: test medijacijskih putanji, koje su proveli Željko Pavić, Emma Kovačević, Adrijana Šuljok, Juraj Jurlina, Maja Miškulin, Aida Mujkić i Ivan Miškulin, sociolozi i stručnjaci s područja javnog zdravstva koji dolaze s Filozofskog fakulteta u Osijeku, Medicinskog fakulteta u Osijeku, Medicinskog fakulteta u Zagrebu te Instituta društvenih znanosti u Zagrebu.

"Cilj nam je bio pokušati otkriti tko se protivi cijepljenju, odnosno postoje li u tom pogledu razlike između klasičnih i covid-cjepiva. Naime, iako je povjerenje u znanost i znanstvenike godinama u padu, nastankom pandemije covida-19 kriza povjerenja postala je očita. Skepsa prema cijepljenju i odbijanje cijepljenja djece postojali su i prije pandemije, no tijekom nje su paradoksalno povećani", kaže prof. dr. sc. Pavić, sociolog s Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, o motivima znanstvenika da se upuste u ovakvo istraživanje.

Sumnja u nova cjepiva

Proveli su ga na online panelu, odnosno nacionalno reprezentativnom kvotnom uzorku punoljetnih građana Hrvatske (N = 1500). Kvotni uzorak određen je prema spolu, dobi, veličini naselja i regiji, a struktura je odgovarala demografskim obilježjima stanovništva Republike Hrvatske. Istraživanje je provedeno u srpnju 2022. godine, a rad je nedavno objavljen u časopisu Sage Open.

Zapravo, očekivano...

30.12.2023. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno