« Kultura
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
DVA VELIKANA

Vjekoslav Šutej i Darko Glavan dobivaju Porin za životno djelo

Porin će posthumno biti dodijeljen dvojici Riječana, koji su slučajno rođeni i umrli iste godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Porin

,

Darko Glavan

,

Vjekoslav Šutej

Diskografska nagrada Porin za životno djelo ove će godine posthumno biti dodijeljena dvojici velikana hrvatske glazbene kulture - maestru Vjekoslavu Šuteju i rock kritičaru Darku Glavanu, priopćeno je danas iz Instituta hrvatske glazbene industrije.

Posthumnom dodjelom Porina Vjekoslavu Šuteju (1951.-2009.) "odaje se počast umjetniku čije je djelovanje obilježilo naše vrijeme. Uzlazna putanja karijere dirigenta, svjetskog putnika, trajala je sve do njegova prerana odlaska, a postignuti uspjesi danas ga čine uistinu istaknutim predstavnikom jedne generacije koja je dostojno nosila slavu mnogih uglednika i velikana hrvatske glazbene kulture", stoji u obrazloženju.

Za drugog dobitnika Darka Glavana (1951.-2009.) navodi se pak da je ostavio golem i prepoznatljiv trag na hrvatskoj rock sceni kao jedan je od utemeljitelja rock kritike, utjecajan glazbeni kolumnist i recezent albuma, strastveni diskofil te dubinski poznavatelj rocka, stripa, pop-kulture i suvremene likovne umjetnosti".

Tako će Porin za poseban doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi posthumno biti dodijeljen dvojici Riječana, koji su slučajno rođeni i umrli iste godine, dodaje se.

Ugledna diskografska nagrada Porin ustanovljena je 1993., a redovito se godišnje dodjeljuje od 1994.

Do sada je posthumnno bila dodijeljena Branku Mihaljeviću 2005., Dragi Britviću 2006. te Dinu Dvorniku 2009., stoji u priopćenju. (hina/metro-portal)

16.02.2010. 18:02:41
Novi komentar
nužno
nužno