« Hrvatska
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
Čije su plaže?

Vječni sukob kupača i koncesionara na hrvatskim plažama nastavlja se i ovog ljeta

Čiji je ovo komad plaže i tko ima pravo na njemu ležati?

Fotografija vijesti

Mogi su kupači na svojoj koži iskusili neugodnosti zbog krivo odabranog komadička plaže na kojem su se usudili prostrti svoju ležaljku.

Nedavno je donesen novi Zakon o koncesijama s kojim mogi hrvatski i strani tiristi nisu upoznati pa zato pognutih glava skupljaju svoje ležaljke i kreme za sunčanje s plaža na kojima "ne smiju" ležati jer nisu gosti nekog hotela. Drugi se gužvaju između ležaljki postavljenih od istih hotelijera u strahu da će, ako malim prstom dotaknu koju od njih, morati platiti dnevni najam od nekoliko desetak kuna koje ionako nemaju. Jer da imaju, već bi ležali na spomenutoj ležaljci. 

Postaje očito da se običan čovjek za vrijeme planiranja godišnjeg odmora na moru ne mora brinuti samo o tome gdje će spavati i za koju svotu, već bi se trebao i raspitati hoće li mu uopće biti omogućen pristup plaži i moru. 

Što koncesionari ne smiju?

Vrlo je jednostavno. Koncesionar vam ne smije zabraniti pristup ni jednoj plaži, ne smije vam naplatiti ulazak na plažu niti vam ograničiti kretanje po njoj. 

A što kupači smiju?

Svaki kupač smije pristupiti svakoj plaži i staviti ručnik na slobodno mjesto. Može sa sobom donijeti svoju hranu i piće i konzumirati oboje kada god poželi. Također smije pomaknuti ležaljku postavljenu od koncesionara i leći na njezino mjesto.

Kupačima nitko ne može zabraniti da se slobodno kreću po plaži, niti njihovo kretanje sprječavati postavljanjem većim brojem ležaljki nego je odlukom o davanju koncesijskih odobrenja dozvoljeno. 

Dakako, postoji niz nepravilnosti kojima se koncesionari služe kako bi se riješili neželjenih kupača, kao i rupa u zakonu, pa ako se spremate godišnji odmor provesti na nekoj plaži, naoružajte se strpljenjem i ne dajte se isprovocirati. 

20.07.2017. 10:47:57
Novi komentar
nužno
nužno