« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
STARA RECEPTURA

Pronađen viski star 100 godina

Piće je pripadalo ekspediciji Ernesta Shackletona koji je putovao prema Južnom polu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (NZAHT.org)
Više o

Antarktik

,

Ernest Shackleton

,

viski

,

whiskey

,

brendi

Sanduci s viskijem starim više od stoljeća pronađeni su u jednoj kolibi na Antarktiku. Istraživači su uvjereni da u njima još uvijek ima netaknutih boca s viskijem i brendijem, prenosi AP. Al Fastier, voditelj istraživačkog tima, rekao je kako su svi mislili da su na navedenom mjestu samo dva sanduka, no, ostali su ugodno iznenađeni vidjevši da ih ima pet. Potragu za davno izgubljenim pićima pokrenula je grupacija Whyte & Mackay koja se bavi prodajom pića. Naime, stručnjaci iz grupacije žele testirati uzorke kako bi odlučili vrijedi li započinjati proizvodnju po starom receptu.

Fastier je potvrdio kako su sanduci pronađeni još 2006. ispod dasaka poda kolibe, ali su se nalazili duboko u ledu. Prema dogovorenim Smjernicama za očuvanje 12 nacija Antarktika, boce moraju ostati pod ledom, no, odlučeno je ipak da se nekoliko boca uzme na analizu.

„Već smo bili izvadili dvije kutije i bili smo veoma zadovoljni sami sobom. A onda smo pogledali kroz sloj leda iza druge kutije i mogli smo vidjeti riječ 'whisky'", ushićeno će Fraiser.

Inače, viski je pripadao ekspediciji Ernesta Shackeltona koja je putovala na Južni pol s obala Antarktika još davne 1907. do 1909. Kako su sudionici stali bez zaliha, morali su se vratiti natrag iako su bili udaljeni samo 160 kilometar od svojega cilja. Kad su napustili Antarktiku 1909., iza sebe su ostavili baš sve pa tako i sanduke s pićem, odnosno viskijem i brendijem.

„Sigurno izvađena i analizirana, originalna smjesa mogla bi se replicirati. S obzirom na to da originalni recept više ne postoji, ovo bi moglo otvoriti vrata u povijest", rekao je Richard Paterson, iz tvrtke Whyte and Mackay, koja je poznatog istraživača Shackletona i opremila tim pićem.

07.02.2010. 14:51:24
Novi komentar
nužno
nužno