« Život
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
NOVINARI

Više od pola novinara ima znakove burnouta... nije ni čudo

Ajde što o nama komentirate na društvenim mrežama, uglavnom negativno... ali kad stavite sve zajedno na hrpu, naš posao je stvarno gadan, vjervali vi to ili ne... stavite se u našu kožu samo dan-dva...

Nije nam lako...
Nije nam lako... (Arhiva)
Više o

novinari

,

burnout

Novinarski posao postaje svakoga dana sve teži i zahtjevniji, jer ima sve više kanala kojima se mogu i moraju pregledati i proslijediti informacije... a to je stvarno teško.

Štoviše, više od polovine novinara žali se na simptome 'burnouta' - pregorijevanja na poslu, a alarmantan udio njih ne uspijeva se nositi s iscrpljenošću, umorom i stresom, rezultat je to istraživanja koje je financiralo Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

Anketa je pokazala je da je covid preboljelo nešto manje od polovine anketiranih, pri čemu je velika većina poslodavaca pokazala interes za njihovo zdravlje.

Pritom su medijski poslodavci u gotovo 45 posto slučajeva zaposlenicima ponudili i pomoć. Ipak, više od petine bolesnih od korone (22,5 posto) poslodavci nisu nazvali i raspitali se o zdravstvenom stanju. Polovini anketiranih u koroni je porastao opseg posla, a plaće su ostale iste. Promjene u psihičkom stanju od izbijanja pandemije nije osjetilo manje od trećinu ispitanih.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 108 novinara i urednika u dobi od 18 do više od 60 godina.

Specijalistica organizacijske i industrijske psihologije Tanja Pureta istaknula je kako najviše zabrinjava podatak da se više od polovine anketiranih novinara i urednika žali na simptome 'burnouta'.

Podatak o 50 posto ispitanika koji doživljavaju 'burnout' je toliko alarmantan da bi svako njegovo ignoriranje moglo dovesti do ozbiljnih posljedica, kako po zdravlje zaposlenika, tako i za opstanak poslodavca. Takvi zaposlenici, ako se odmah ne krenu oporavljati, mogu i sebi i poslodavcu uzrokovati više štete nego koristi.

Sve u svemu, kad nas vrijeđate (a to radite svakodnevno) pokušajte se sjesti u našu stolicu i odraditi posao svakog dana... garantiram da će preko 80% ljudi dati otkaz za tjedan dana....

21.11.2022. 20:21:00
Novi komentar
nužno
nužno