« Život
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
UFFF

Više nas boli srce i duša nego bilo što tjelesno

Emocionalna bol jača je od fizičke i to višestruko, a uz to često i ne prolazi nego traje cijeli život

Emocionalna bol traje nekad i cijeli život
Emocionalna bol traje nekad i cijeli život (Arhiva)
Više o

liječenje glazbom

,

emocionalna bol

,

bol

,

fizička bol

Bol prouzročena emocionalnom uznemirenošću mnogo je dublja i traje duže od one koja prati fizičke povrede, tvrdi nova  studija. Psiholozi su putem eksperimenta željeli utvrditi kako ljudi prevladavaju emocionalne i fizičke bolove.

Sudionici istraživanja zamoljeni su da ‘ožive’ svoja bolna iskustva iz prošlosti i to tako što će ih se prvo prisjetiti pa ih onda zapisati, otkrivajući što se točno dogodilo i kako su se pritom osjećali.

U sklopu prva dva ispitivanja bilo je govora o fizičkom i psihičkom povređivanju, a iskustva o kojima su pisali morala su biti proživljena u zadnjih pet godina. Navodili su kad su povrijeđeni, koliko ih je tada boljelo, koliko puta su razgovarali o toj boli i koliko to predstavlja bolno iskustvo za njih u ovom trenutku.

Ispitanici koji su govorili o emocionalnoj boli navodili su veći nivo povređivanja nego oni koji su doživjeli neku fizičku povredu, zaključili su stručnjaci s Purdue sveučilišta u SAD-u.

Studentima koji su sudjelovali u ispitivanju bolnije je bilo prisjećanje na proživljenu bol od samog pisanja o tome. Iako obje vrste boli mogu biti jake u trenutku kad se dogode, emocionalna bol ima jedinstvenu sposobnost da nanovo pogađa, za razliku od fizičke boli koje smo svjesni samo kao upozorenja da bi se nešto takvo moglo ponovno dogoditi.

28.09.2012. 18:27:00
Novi komentar
nužno
nužno