« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
NOVI RAJ ZA HAKERE

Virusi sve više napadaju mobitele

Pametni mobiteli koji omogućuju pristup internetu nova su meta hakera i poduzeća s antivirusnim programima

Smartphone
Smartphone (Free Digital Photos)
Više o

mobiteli

,

virusi

,

smartphone

,

virus mobitel

Mobilni internet je u usponu, a cvate i prodaja pametnih telefona. Očekuje se da će do kraja godine svaki treći mobitel biti smartphone s brojnim aplikacijama. Hakeri, kradljivci podataka i poduzeća koja proizvode antivirusne programe dobili su tako još jedno veliko tržište.

Korisnici već danas mogu mobitelom pristupiti bankovnom računu i društvenim mrežama, a u mobitel spremno upisuju svoje podatke, odnosno šifre. Lopovi tako više ne moraju ni izmišljati poseban softver kojim upadaju u tuđa računala, dovoljno je ukrasti "mali" uređaj i poslužiti se dragocjenim informacijama koji su u njemu pohranjeni.

Čak 31% korisnika koristi se e-bankarstvom putem smartphonea, pokazuje anketa Kasperskyja u Njemačkoj. Također, količina podataka poslanih putem mobilnog interneta povećala se 2010. za četiri puta u odnosu na godinu ranije. Zanimljivo je da je samo 13% ispitanika navelo da koriste antivirusne programe na mobitelu.

"Korištenje mobilnog interneta opasno je kao i surfanje internetom putem računala", poručuje Kaspersky Lab. Najveća opasnost dolazi od aplikacija, a sigurnosni propusti utvrđeni su kod legalnih i ilegalnih programa. Očekuje se da će hakeri 2011. pojačano napadati iPhone i Android. U rujnu 2010. je tako otkriven Trojanac za Android (SMS.AndroidOS.FakePlayer) koji samostalno šalje SMS poruke na skupe brojeve.

Proizvođači antivirusnih programa zbog novog trenda, koji će sigurno rasti iz mjeseca u mjesec, zadovoljno trljaju ruke, a priliku za (ilegalnu) zaradu vide i hakeri. Korisnici stoga moraju biti na oprezu. 

06.03.2011. 22:41:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Muhammed
    31.01.2017. 22:31
    Neznam
Novi komentar
nužno
nužno