« Fun
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Vinkovčani ispržili najdužu kobasicu

Iduće godine Vinkovčani planiraju upisati novi Guinnessov rekord.

Oko 30 kuhara spravljalo je rekorderku u tavi promjera 2,5 metara.
Oko 30 kuhara spravljalo je rekorderku u tavi promjera 2,5 metara. (Damir Glibušić, CROPIX)
Više o

Vinkovci

,

Nuštar

,

Ambar

,

Dođi u Vinkovce

,

kobasica

,

Slavonski domaći kulen-kulin

U sklopu turističkog i gastronomskog projekta "Dođi u Vinkovce", koji su ove godine pokrenuli grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija te gradska i županijska turistička zajednica u suradnji s Udrugom "Slavonski domaći kulen-kulin", na središnjem gradskom Trgu bana Josipa Šokčevića predstavljena je 530 metara duga slavonska kobasica.

Kobasica je proizvedena na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu "Ambar" Grge Krajine u Nuštru pokraj Vinkovaca od više od 400 kilograma mesa na domaći način uzgojene slavonske svinje.

Pošto je, namotana na posebnu napravu, dopremljena na središnji gradski trg, više desetaka kuhara pržilo ju je u 2,5 metara velikoj tavi te je razdijeljena posjetiteljima za koje je pripremljen i raznovrstan zabavni program uz nastupe tamburaških sastava.

Organizator želi vinkovačku kobasicu iduće godine prijaviti za Guinnessovu knjigu rekorda pa će dogodine biti duga tisuću metara, tako da i službeno bude najduža na svijetu. Rekord u proizvodnji najduže kobasice drže Rumunji koji su potkraj prošle godine napravili kobasicu dugačku 392 metra.Po riječima vinkovačkog gradonačelnika Mladena Karlića, projektom "Dođi u Vinkovce" gradske vlasti žele pridonijeti očuvanju tradicijske kulture po kojoj su Vinkovci, kako je kazao, poznati u Hrvatskoj i izvan nje, ali i označiti završetak razdoblja svinjokolje, koje je također dio slavonske tradicije.

Tijekom programa na Trg bana Josipa Šokčevića dojahalo je 56 konjanika, sudionika Vinkovačkoga pokladnog jahanja, starinskog običaja obnovljena prije sedam godina. Po tom šokačkom pokladnom običaju konjanici odjeveni u tradicionalnu odjeću, jašući na konjima, ujahavali bi uz pjesmu u dvorišta uglednijih kućanstava pri čemu su ih domaćini častili slavonskim jelima, slasticama i pićima.

Konjanike su na trgu dočekali i pozdravili gradonačelnik Mladen Karlić i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. (hina/metro-portal)

14.02.2009. 21:34:45
Novi komentar
nužno
nužno