« Iza ogledala
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
MA DA?

Vikinge su mučile iste brige kao i nas?

Kamen, ili dio stijene težak pet tona i visok dva i pol metra, s uklesanim riječima pronađen je u Švedskoj i sadrži 700 znakova

Granitna stijena puna pitanja Odinu
Granitna stijena puna pitanja Odinu (Arhiva)
Više o

klimatske promjene

,

Vikinzi

Vikinzi su još u devetom stoljeću strahovali od klimatskih promjena, pokazalo je novo otkriće znanstvenika. Naime, na kamenju su runskim pismom pronašli napise koji potvrđuju upravo to.

Kamen, ili dio stijene težak pet tona i visok dva i pol metra, s uklesanim riječima pronađen je u Švedskoj i sadrži 700 znakova, a na njemu s može iščitati panika zbog eventualnih klimatskih promjena u Skandinaviji.

Veći dio teksta tiče se junačkih priča o vikinškim kraljevima i bitkama u kojima su se borili, no na nekoliko se dijelova spominje prirodna opasnost.

Vikinzi su pisali o smrti sunca, što se može objasniti ekstremnom zahlađenju koje je nastupilo između 535. i 536., a s njime su stigli glad i smrt. Strahovalo se da bi ta zima mogla ponovno stići te izbrisati život na Zemlji.

Ali, nije zahlađenje bio jedini razlog za strah. U devetom stoljeću zbile su se jaka solarna oluja, koja je obojila nebo u dramatične nijanse crvene, uslijedila je i zima zbog koje su usjevi bili slabiji no inače, a sve je "začinila" i pomrčina Sunca. Samo jedan od tih događaja bi Vikinge mogao ponukati na zlosutne misli.

30.03.2020. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno