« Zagreb
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
DOĐITE

Vikend zdravlja na Velesajmu

Vikend zdravlja posvećen zdravstvenom turizmu otvoren je u petak na Zagrebačkom velesajmu, gdje će posjetitelji do nedjelje, prvi put na jednom mjestu, moći dobiti informacije od vrhunskih stručnjaka

Dođite na Vikend zdravlja
Dođite na Vikend zdravlja (Arhiva)
Više o

Zagrebački velesajam

,

Vikend zdravlja

Širok raspon tema obuhvaća i problem pretilosti kao uzročnika mnogih problema, zatim audiometriju u prevenciji gubitka sluha, prirodno liječenje neplodnosti u Daruvarskim toplicama te suvremenu tehnologiju analize gena u personaliziranoj medicini.

Uz ostale prezentere na Vikendu zdravlja je prisutan i Institut Ruđer Bošković s genetskim testiranjem za određivanje sklonosti raku dojke i jajnika.

Na njihovu štandu u paviljonu 7 ZV-a posjetitelji se mogu upoznati s mogućnostima i važnošću genetskog testiranja za sve osobe koje su u obitelji imaju mutacije u genima BRCA1 ili BRCA2, neovisno javlja li se ona s majčine ili očeve strane obitelji.

Takvo testiranje dostupno je i u Hrvatskoj, a može biti važna stepenica u borbi protiv raka dojke i jajnika, najčešćih maligih bolesti u ženskoj populaciji, navodi se u brošuri kojom se ta metoda predstavlja posjetiteljima Vikenda zdravlja.

Na godinu u Hrvatskoj od raka dojke oboljeva oko 2300 žena, a umire ih više od 900. Nakon bolesti srca i krvnih žila rak dojke najčešći je uzrok smrti žena u Hrvatskoj. Javlja se u žena svih dobi, a rizik se povećava s godinama starosti. Znanstveno je dokazano da 10% slučajeva otpada na obiteljsko naslijeđe.

Testiranje košta oko 8000 kuna i ne pokriva ga HZZO, a potrebno je samo vađenje krvi, koju liječnik šalje na obradu i testiranje. Na rezultate se čeka oko mjesec dana.

Laboratorij za nasljedni rak Instituta Ruđer Bošković u svojoj brošuri navodi kako su kandidati za testiranje osobe koje imaju bliske srodnike s rakom dojke ili jajnika.

Ono može pokazati ima li određena osoba promjene u genima povezane s mogućnošću nastanka tih bolesti. To znači da će takva osoba posebnu pozornost morati posvetiti dijagnostičkim pretragama i promjeni životnih navika. Ranim otkrivanjem raka povećava se mogućnost ozlječenja, a ciljanom preventivnom terapijom te mijenjanjem životnih navika može se smanjiti smrtnost od zloćudnih bolesti, navodi se u brošuri.

U sklopu Vikenda zdravlja, dr. Sonja Levanat, voditeljica Laboratorija za nasljedni rak Instituta Ruđer Bošković, u nedjelju će, s početkom u 15 sati, održati predavanje o "Genetičkom testiranju kod nasljednog raka dojke i jajnika, na primjeru slučaja Angeline Jolie".

01.10.2016. 10:30:00
Novi komentar
nužno
nužno