« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

Vikend u znaku folklornih susreta djece i mladeži

Manifestacija će biti i humanitarna jer će se nastupati po dječjim domovima

U GradU Zagrebu i Zagrebačkoj županiji brojna kulturno-umjetnička društva njeguju zavičajne običaje i tradiciju
U GradU Zagrebu i Zagrebačkoj županiji brojna kulturno-umjetnička društva njeguju zavičajne običaje i tradiciju (Boris Kovačev/CROPIX)
Više o

Međunarodni folklorni susreti djece i mladih

,

KUD Preslica

,

folklor

5. Međunarodni folklorni susreti djece i mladih, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva ‘Preslica’ počinju danas pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba. Danas i sutra od 16 do 21 sat na pozornici na Trgu kralja Tomislava nastupit će brojni KUD-ovi iz Zagreba i Zagrebačke županije, te gosti iz inozemstva. U petak, 27. lipnja od 10 do 12 sati  strane grupe nastupit će u dječjim domovima i u domovima umirovljenika.

U subotu, 28. lipnja počinje i svečani mimohod u 10.30 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta, preko Trga bana Josipa Jelačića, Zrinjevcem do Trga kralja Tomislava. Subota završava svečanim koncertom u HNKU-u, s početkom u 19.30 sati.

OrganizatorKulturno umjetničko društvo Preslica osnovano je u listopadu 2001. godine u novozagrebačkom naselju Blato, Gradska četvrt Novi Zagreb-zapad, u svrhu očuvanja kulturnog nasljeđa i tradicije svojega kraja, ali i čitave Hrvatske. 

Na ovogodišnjem završnom koncertu sudjelovat će i promovirati poštivanje raznolikost, kulturne baštine i tradicije, ove folklorne skupine: KUD Preslica iz Zagreba, KUD Tena iz Đakova,  KUD Ljudevit Gaj iz Mača, KUU Zvon iz Male Subotice, KUD Klek iz Ogulina, KUD Uljanik iz Pule, FA Ivan Goran Kovačić iz Siska, KU Šibenske šuštine iz Šibenika, Folklorni ansambl Bulgarche iz Bugarske, Dječji folklorni ansambl Strelnice iz Češke, Dječja grupa folklornog ansambla Bihati Janos iz Mađarske, Folklorni ansambl Jonče Hristovski iz Makedonije, Folklorni ansambl Warszawianka iz Poljske, te Folklorno društvo Karavanke iz Slovenije.

Kulturno umjetničko društvo Preslica organizator je Međunarodnih folklornih susreta djece i mladih koji se održavaju od 2004. godine u reprezentativnim prostorima u gradu Zagrebu. ‘Susreti su prerasli u već tradicionalno okupljanje djece i mladih iz svih krajeva lijepe naše domovine, ali i mladih iz Europe. Tom manifestacijom želimo pokazati i sačuvati od zaborava tradicionalne narodne običaje, nošnje, pjesme i plesove različith krajeva Hrvatske. Ujedno upoznajemo nacionalno bogatstvo drugih naroda’, kažu organizatori.

Susreti imaju i humanitarni karakter, jer će folkloraši održavati prigodne programe u dječjim domovima i bolnicama. (DM) 

25.06.2008. 23:10:24
Novi komentar
nužno
nužno