« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
skandal

Grinch u lovu na mirovine

Nježnijeg izraza za planirano ukidanje drugog stupa zapravo i nema

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

mirovinska reforma

,

Sanader Grinch

,

Ivo Sanader Grinch

,

Sanader mirovine

,

mirovine drugi stup

Kada bi se samo zbrojalo koliko je novaca utrošeno na studije, rasprave, sastanke i okrugle stolove, pa na kraju i marketing, vjerojatno bi se došlo do nekoliko stotina milijuna kuna koje su uludo bačene u dnevnice i ručkove političara i stručnjaka koji su stvarali mirovinsku reformu.

No, taj novac je na mjestu do kojeg naš kancelar ne može, osim promjenom zakona. A u drugom se stupu prikupila znatna svotica, koja je i dalje respektabilna, unatoč svom trudu većine fond menadžera da je što više bace kroz prozor. I tih petnaestak - dvadeset milijardi kuna svrbe Vladu, jer su rupe u proračunu sve veće, a treba početi s kapitalnim investicijama koje će Hrvatskoj donijeti - samo još veće rupe u proračunu.

Stručna javnost jednostavno je zgranuta samom makijavelističkom idejom: dozvoliti prebacivanje novca iz drugog stupa u prvi, nakon što su dežurni plaćenici odradili PR po kojem je drugi stup grozan i iz njega ne dobivate nikakvu mirovinu.

Ideja je, kažu, sumanuta i predstavlja najbezočniju pljačku u povijesti neovisne Hrvatske, prema riječima Davorka Vidovića. Uz Čačića, pobunili su se i vlasnici velikih tvrtki, tek se očekuje reakcija sindikata, dok umirovljenici mudro šute. Njih su već jednom pokrali, pa računaju da ih se budući članovi njihove stranke ne tiču.

 

11.02.2009. 20:14:20
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ojeP
    11.02.2009. 22:51
    Lud, zbunjen i nenormalan.
  2. avatar
    miroljubiv
    12.02.2009. 00:53
    Kad lopovi biraju lopove,lopovluk cvjeta.Čuđenje lopova je besmisleno.Tko će lopovsku državu i takve građane naučiti poštenju,radu i ljubavi prema bližnjemu?
  3. avatar
    Chic
    10.03.2009. 17:33
    Nisu svi ljudi lopovi, al kad dođu u poziciju moći i prodaju dupe evropskim birokratima i ostalim mafijašima, naravno da im je teško odreći se love iz svojeg džepa. Pa udari po tuđem. Ko nam je kriv kad se nitko ne buni...
Novi komentar
nužno
nužno