« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
VLADAVINA PRAVA

Vijeće EU i EU parlament se dogovorio

Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su kompromis o tome da se korištenje europskih fondova uvjetuje vladavinom prava

Napokon dogovor
Napokon dogovor (Arhiva)
Više o

EU fondovi

,

Vijeće EU

,

eu parlament

,

vladavina prava

Ovo je bila dosad jedna od ključnih zapreka za dogovor o sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak.

- Dogovor postignut. Postigli smo kompromis o vladavini prava. Iako nije sve onako kako bismo mi htjeli, ipak je puno bolje od ranijeg prijedloga njemačkog predsjedništva, objavio je na Twitteru njemački zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Daniel Freund, koji je član pregovaračkog tima Parlamenta.

Taj preliminarni dogovor trebaju još potvrditi obje strane i Vijeće te Parlament. Pitanje uvjetovanosti vladavinom prava jedno je od najtežih u pregovorima između dvaju zakonodavnih tijela, Vijeća i Parlamenta o sljedećem sedmogodišnjem proračunu EU-a. Parlament je tražio učinkovit mehanizam koji bi omogućio suspenziju europskih fondova onim državama članicama koje ne poštuju temeljna prava. Vijeće je s druge strane inzistiralo na tome da takav mehanizam bude ograničen samo na zaštitu financijskih interesa Unije.

Pojedinosti dogovora uskoro bi trebale biti objavljene. Dogovor bi trebao olakšati i pregovore o uredbi i VFO-u i vlastitim proračunskim sredstvima. Novi krug pregovora o tome očekuje se sljedeći tjedan. Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti 1074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijarde bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova. Ukupno je to preko 1800 milijardi eura.

Da bi se taj politički dogovor mogao početi provoditi, potrebno je obaviti zakonodavni postupak, što je posao Vijeća i Europskog parlamenta. Parlament traži veća sredstva za 15 ključnih europskih programa, što zemlje članice odbijaju jer bi to značilo ponovno otvaranje paketa koji je teškom mukom dogovoren u srpnju nakon samita koja je trajao četiri dana i četiri noći.

06.11.2020. 12:31:00
Novi komentar
nužno
nužno