« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 11 mjeseci
NAPOKON

Versailles se otvara

Kamere Francuske televizije prve s ušle u slavni dvorac i snimile priču o vrijednim djelatnicima koji čine sve kako bi ovo velebno zdanje pod zaštitom UNESCO-a

Palača Versailles
Palača Versailles (Arhiva)
Više o

Versailles

Rezidencija francuskih kraljeva - Palača Versailles - s više od 10 milijuna posjetitelja godišnje jedna je od najposjećenijih turističkih atrakcija u Europi, no nažalost zbog epidemije izazvane koronavirusom zatvorena je od 13. ožujka.

Kamere Francuske televizije prve s ušle u slavni dvorac i snimile priču o vrijednim djelatnicima koji čine sve kako bi ovo velebno zdanje pod zaštitom UNESCO-a bilo spremno za ponovno otvaranje.

Oni su tako oprali čak 357 zrcala i očistili nebrojene dekoracije u Dvorani ogledala, u kojoj su potpisani takozvani Versajski mirovni ugovori nakon Prvog svjetskog rata.

Konzervatori redovito obilaze park i njegove skulpture kako bi, svi se nadaju nakon 15. lipnja, sve bilo spremno za posjetitelje, pa i orgulje u versajskoj kraljevskoj kapeli.

- Dolazim svaki dan, sviram, provjeravam i orgulje se dobro drže sve ovo vrijeme. Spremni smo za ponovno otvaranje, zaštita s kipova u parku je skinuta, a posjetitelji će se opet moći diviti ovim remek-djelima, rekao je konzervator i orguljaš Alexandre Maral.

29.05.2020. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno