« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca

Venezuela slavi pobjedu nad Exxon Mobilom

Imovina kompanije PDVSA odlukom suda je odmrznuta
Imovina kompanije PDVSA odlukom suda je odmrznuta (AFP)
Više o

Venezuela

Nakon  presude kojom je londonski sud ukinuo zamrzavanje imovine vrijedne 12 milijardi dolara kojom raspolaže venezuelska naftna kompanija  PDVSA u državnom vlasništvu, u Venezueli se slavilo.

Veleposlanik te zemlje u Velikoj Britaniji Samuel Moncada ocijenio je presudu velikom pobjedom i ‘početkom kraja’ spora s kompanijom ExxonMobil.  Presudom suda određeno je i da će teksaška kompanija morati pokriti troškove postupka u iznosu od 380 tisuća funti. Također, sudac je napomenuo  kako je moguće da će, zbog štete koju je PDVSA pretrpio zbog zamrzavanja imovine, vjerojatno biti pokrenut novi slučaj.      

KontekstFrancuski Total, norveški Statoil i talijanski ENI su za 1,8 milijardi dolara prepustiti svoja nalazišta venezuelskoj kompaniji PDVSA. Američki ExxonMobil pokrenuo je tužbu i ishodio zamrzavanje imovine PDVSA, što bi sada mogao skupo platiti.  

- Nikad više neće krasti od nas ti banditi iz ExxonMobila, imperijalistička banda, kriminalci u bijelim ovratnicima, korupcionaši i rušitelji vlada, koji su podržali invaziju i bombardiranje Iraka i nastavljaju podržavati genocid u toj zemlji - komentirao je presudu predsjednik Venezuele Hugo Chavez u svom tjednom tv-showu ‘Halo, predsjedniče’.

Spor koji Venezuela od 2006. godine vodi s teksaškim Exxonom vezan je uz naftna nalazišta na rijeci Orinoco.   (METRO)

26.03.2008. 01:19:02
Novi komentar
nužno
nužno