« Svijet
objavljeno prije 4 mjeseca i 9 dana
MIGRACIJE

Veliko povećanje ilegalnih ulazaka u EU-u

Broj ilegalnih ulazaka u EU prošle je godine dosegnuo skoro 200 tisuća, što je najveći broj od 2017., a najveće povećanje zabilježeno ja na zapadnobalkanskoj ruti od čak 125 posto u odnosu na prethodnu godinu,

Ulaze gdje stignu...
Ulaze gdje stignu... (Arhiva)
Više o

EU

,

migranti

,

ilegalni ulazak

Broj je u odnosu na pretpandemijsku godinu, 2019., veći za 36 posto, a u odnosu na 2020. godinu 57 posto, kaže europska agencija za obalnu i graničnu stražu.

Najveći broj ilegalnih prelazaka granice zabilježen je preko centralne mediteranske rute, preko 65 tisuća prelazaka, što je povećanje od 83 posto u odnosu na 2020.

Slijedi zapadnobalkanska ruta, gdje je zabilježeno preko 60 tisuća ilegalnih prelazaka, 125 posto više nego 2020.

Slijede istočnomediteranska i zapadnoeuropska ruta na kojima je zabilježen porast od 0.5, odnosno 6 posto.

Na novoj ruti, koja ranije nikada nije bila korištena, na istočnim granicama s Bjelorusijom zabilježeno je blizu osam tisuća ilegalnih prelazaka, što je povećanje od 1069 posto.

Osobe koje su 2021. najčešće zatečene u ilegalnom prelasku granice su Sirijci, a slijede Tunižani, Marokanci, Alžirci i Afganistanci.

Kao i 2020., i prošle godine žene su činile manje od 10 posto među ilegalnim migrantima, što je značajan pad njihovog udjela u odnosu na 2019., navodi Frontex. Udio maloljetnika među njima ostao je u velikoj mjeri isti.

Na centralnoj mediteranskoj ruti najčešće su ilegalno prelazili Tunižani, a slijede ih Egipćani, kojih je bilo sedam puta više nego 2020.

Nakon toga slijede migranti iz Bangladeša, Alžira i Maroka.

Na zapadnobalkanskoj ruti je broj ilegalnih prelazaka rastao do rujna prošle godine, a nakon toga je blago padao.

Većina njih koji su zatečeni u ilegalnom prelasku nalazila se od ranije u tom području, odakle višekratno pokušavaju ući na teritorij Europske unije i dalje do željenog odredišta, navodi Frontex.

16.01.2022. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno