« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci

Veliko otkriće hrvatskih znanstvenika

Đikić i Husnjak na tragu lijeka protiv tumora

Izniman uspjeh
Izniman uspjeh
Više o

Ivan Đikić

,

Koraljka Husnjak

,

lijek protiv tumora

Znanstvenici Ivan Đikić i Koraljka Husnjak objavili su u najnovijem broju uglednoga svjetskoga znanstvenog časopisa Nature otkriće koje bi moglo biti ključno u borbi protiv tumora i neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove ili Alzheimerove.

Riječ je o otkriću bjelančevine Rpn13 koja djeluje kao nov receptor za razgradnju bjelančevina na proteazomu (čistaču stanice), odnosno o otkriću mehanizma uklanjanja štetnih bjelančevina u stanici.
Đikić to istraživanje smatra najvećim uspjehom svoje karijere budući da su Koraljka Husnjak i on uspjeli otkriti dugogodišnju znanstvenu zagonetku.

Da je doista riječ o važnom otkriću potvrđuje i podatak da su u najnovijem broju Naturea objavljena dva rada o tom otkriću: vodeći članak u izdanju koji opisuje biološki značaj Rpn13 receptora, te regularan rad o strukturi ubikvitin vežuće domene. Na oba rada prof. Đikić je voditelj projekata, a Koraljka Husnjak prva autorica.

Ta znanstvena otkrića otvaraju brojne mogućnosti za farmaceutsku industriju u stvaranju lijekova koji mogu regulirati razgradnju bjelančevina u stanici.

Kao primjer navodi se kako se stanice raka, koje u razvoju ovise o raspadu određenih proteina od ključne važnosti za opstanak i širenje stanica tumora, više ne bi mogle množiti.

Đikić smatra da istraživanja koja provodi s Koraljkom Husnjak mogu biti vrlo zanimljiva osnova za otkrivanje novih i djelotvornijih lijekova koji mogu blokirati interakciju između Rpn13 i ubikvitina. (HINA) 

23.05.2008. 02:38:44
Novi komentar
nužno
nužno