« Ostali sportovi
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
EUROSPORT

Veliko finale WTCC-a i početak Formule E u Hong Kongu

Počinje četvrta sezona Formule E
Počinje četvrta sezona Formule E (Eurosport)
Više o

WTCC

,

Formula E

Vikend na Eurosportu donosi dvije iznimne utrke koje ljubitelji auto sporta neće propustiti. Qatar i trkalište Losail poprište su velikog finala i zadnjih utrka WTCC-a 2017. (Svjetskog prvenstva turing automobila). Ulice Hong Konga bit će pozornica prvih utrka četvrte sezone (2017/18) bolida Formule E.

Iako teoretski u WTCC-u čak šest vozača mogu u petak postati svjetski prvaci, u središtu zanimanja su Šveđanin Thed Björk (Volvo) i Mađar Norbert Michelisz (Honda) koje na vrhu dijeli samo šest i pol bodova uoči posljednje dvije utrke. Teoretski je u petak moguće osvojiti 56 bodova, ali šanse za to su minimalne jer WTCC ima sjajan hendikep sistem koji ne dozvoljava da isti vozač u dvije utrke starta s najbolje startne pozicije. No, WTCC je ove sezone toliko dobar da ništa ne proglašavamo nemogućim.

Bodovna lista izgleda ovako: Björk 255,5; Michelisz 249; Bennani 216; Catsburg 211,5; Chilton 210,5, Guerierri 205; Monteiro 200; itd. Monteiro se oporavlja od ozljede pa u Qataru neće nastupiti. Uz spomenute, do pojedinačnih pobjeda u dvije utrke u petak može još desetak vozača, pa sve to garantira iznimno napet rasplet.

Sve se više velikih svjetskih tvornica odlučuje za nastup u Formuli E. Audi, BMW, Renault, DS (PSA grupa), Jaguar... Od sezone 2018/19 ulazi i Porsche. Svjetska auto industrija očigledno je jako zainteresirana za električnu formulu jer utrke se voze i po ulicama središta Mexico Cityja, Sao Paula, Rima, Pariza, Berlina i New Yorka, a posebno mjesto u dolazećoj sezoni dobio je i Zürich (10.6.18.) gdje se auto utrke, nakon 60 godina zabrane održavanja, senzacionalno vraćaju u Švicarsku. Naime, 1956. se u Le Mansu dogodila strašna nesreća u kojoj je poginulo 80 ljudi i Švicarci su zbog toga kod sebe zabranili utrke. Sada ih, na opći užas zelenih i moralista svih vrsta, vraćaju zahvaljujući Formuli E.

Nastupit će bivši Formula 1 vozači: Lucas di Grassi, Nelson Piquet Jr., Jerome d'Ambrosio, Sebastien Buemi, Jean Eric Vergne, Nick Heidfeld, Kamui Kobayashi te još desetak mladih vrhunskih vozača. 

Raspored utrka:

WTCC, petak (1. prosinca):
12.30 kvalifikacije
19.15 i 20.15 dvije utrke

Formula E, subota i nedjelja (2. i 3. prosinca):
7.00 kvalifikacije
7.45 utrke

30.11.2017. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno