« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
LABAVI TEMELJI

Velike zarade investicijskih banaka vjerojatno nisu održive

Snažne zarade iz prvog tromjesečja posljedica su zarade od imovine s fiksnim prinosom te zarade od trgovine na valutama i robama.

(Corbis)
Više o

banke

,

Credit Suisse

,

Goldman Sachs

,

JP Morgan Chase

,

BNP Paribas

,

investicijske banke

,

profit

,

Barclays

Uspješno razdoblje koje je u prvom ovogodišnjem tromjesečju imala većina investicijskih banaka teško da će se nastaviti, a one koje izađu kao pobjednice iz ove krize bit će snažne ponajviše zahvaljujući prigrabljivanju poslova od posrnulih rivala.

Najveća europska banka, HSBC ovoga tjedna pridružila se nizu financijskih kompanija koje su u prva tri ovogodišnja mjeseca izvijestile o profitu od investicijskog bankarstva, ponajviše zbog rasta prihoda od imovine s fiksnim prinosom te od trgovine valutama i robama.

Među najvećim dobitnicama bile su američke banke JP Morgan Chase i Goldman Sachs, a u Europi Barclays, BNP Paribas i Credit Suisse. Uz profite, sve su izvijestile i da su zagrabile veći tržišni udjel.

Jedan od razloga za to jest taj što ulaze u područja koja su napustili njihovi posrnuli rivali. Bear Stearns zauvijek je nestao. Lehman Brothers-ov poslovanje je preuzeto. Ostali, posebice Bank of America/Merrill Lynch, Citigroup i RBS povlače se iz investicijskog bankarstva jer se restrukturiraju i smanjuju rizike.

Švicarski UBS i Morgan Stanley su, pak, među bankama koje nisu ispunile očekivanja u pogledu profita.

Oporavak investicijskog bankarstva stiže u pravi trenutak da bi se zaštitile bilance banka i obnovilo povjerenje ulagača u njihov dionice. Banke dobitnice, međutim, upozoravaju da ulagači ne bi trebali temeljiti svoje procjene njihovih ukupnih ovogodišnjih rezultata tako da rezultate iz prvog tromjesečja pomnože sa četiri.

"Snažni poslovni rezultati u prvom tromjesečju temelje se na mješavini stvari, pri čemu se neke održive a neke ne. Za banke 'dobitnice' pretpostavljamo da će ostvariti godišnje rezultate poslovanja u visini onih iz prvog tromjesečja pomnoženih s tri" Jon Peace, analitičar Nomure

Naime, na snažne zarade u prvom tromjesečju golemi utjecaj imale su velike zarade od imovine s fiksnim prinosom te zarade od trgovine na valutama i robama. Pomoglo je i kvantitativno popuštanje monetarnih politika.

Primjerice, prihodi francuskog BNP-a od imovine s fiksnim prinosom u prvom tromjesečju i više su nego utrostručeni, dosegnuvši 2,9 milijardi eura, dok su prihodi od obveznica Deutsche Banke gotovo utrostručeni.

"Uzevši sve to u obzir, vjerujemo da profiti ostvareni od investicijskog bankarstva u prvom tromjesečju ove godine vjerojatno nisu održivi na toj razini", navodi se u analizi Credit Suissea.

Analitičari ističu da je poslovanju investicijskih banaka u tome razdoblju uvelike pripomoglo i usporavanje otpisa loše i rizične imovine, no ono je i dalje pogođeno tim problemom.

Kako ističu, moguće je da je prošlo najgore po pitanju otpisa loše imovine, no i dalje nije jasno koliko će se dugo ti otpisi povlačiti, niti koliki će na kraju biti. Samo prošloga tjedna su Barclays, Societe Generale, RBS i Commerzbank objavili da su otpisali lošu imovinu u ukupnoj vrijednosti od čak 12 milijardi dolara. (hina/metro-portal)

12.05.2009. 12:54:21
Novi komentar
nužno
nužno