« Ostali sportovi
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Velikani na proslavi Open ere

40 godina profesionalnog tenisa

Velikani na okupu
Velikani na okupu (AFP)
Više o

Grand Slam

,

tenis

,

US Open

,

Arthur Ashe

,

Virginia Wade

,

Rod Laver

Prvog dana posljednjeg teniskog Grand Slam turnira sezone US Opena na središnjem terenu Arthur Ashe obilježena je 40-godišnjica profesionalnog tenisa.

Na svečanosti su se okupili brojni velikani "bijelog sporta", te 24 pobjednika US Opena od Roda Lavera do Rogera Federera, te od Virginie Wade do Marije Šarapove. Prije točno 40 godina Arthur Ashe i Virginia Wade su postali prvi pobjednici na US Opena u "open eri".

Uz bogati muzički program tijekom proslave na velikom ekranu su se pojavljivale slike iz bogate prošlosti turnira, kao i jedan od posljednjih intervjua Ashea koji je preminuo 1993. godine nakon što se zarazio HIV-om tijekom transfuzije krvi prilikom operacije srca.

Zanimljivo Ashe i Wade su za naslove 1968. godine dobili po 6.000 dolara, a nagradni fond cijelog turnira je bio 100.000 dolara. Ove godine pobjednici će dobiti po 1.5 milijuna dolara, dok je nagradni fond 20.6 milijuna dolara.

"Bilo je sjajno prisjetiti se tih trenutaka iz prošlosti," kazala je danas 63-godišnja Virginia Wade koja je na US Openu slavila jedino 1968. godine.

Vremena kada se tenis nije igrao zbog samo zbog novaca prisjetio se i Australac Rod Laver koji je 1969. godine postao prvi tenisač u Open eri koji je u jednoj godini slavio na sva četiri Grand Slama (Australia Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open).

"Bila su to neka druga vremena. Bio sam na putu sedam mjeseci i vratio se kući sa 5.000 dolara, a danas vam prolaz u drugo kolo na malo jačim turnirima donosi toliko," kazao je Laver. (HINA)

26.08.2008. 18:45:53
Novi komentar
nužno
nužno