« Život
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
USKRS

Velika subota - što nalažu tradicija i običaji

Velika subota je slavi se dan prije Uskrsa, a zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje.

Vazmeno bdijenje kreće kad padne noć
Vazmeno bdijenje kreće kad padne noć (Arhiva)
Više o

tradicija

,

običaji

,

Vazmeno trodnevlje

,

Velika subota

,

Vazmeno bdijenje

Velika Subota dan je koji se posvećuje tišini i molitvi, a zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje.

Na Veliku Subotu Crkva se zadržava kod Gospodinova groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. Stoga vjernici posjećuju posebno uređen Božji grob u crkvi.

Na Veliku Subotu dopušteno je slaviti samo sakramente pomirenja i bolesničkog pomazanja, a pričest se može dijeliti samo kao popudbina.

Još jedna od posebnih karakteristika Velike Subote je Vazmeno bdijenje koje se slavi noću te stoga nije prikladno da započne prije nego padne noć, a treba završiti prije svanuća nedjelje. Tada se vjernici okupljaju oko ognja kojeg svećenik blagoslovi. Tim se plamenom upali i uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista.

Svećenik na svijeću stavlja simbole A i Ω. To označava Krista koji je i početak i svršetak. Također se na svijeću stavljaju brojevi tekuće godine. Narav znaka iziskuje da se svake godine u Vazmenom bdjenju blagoslivlje nova uskrsna svijeća, napravljena od prirodnoga voska. Uskrsna svijeća kroz čitavo vazmeno vrijeme stoji kod ambona i pali se u svim zajedničkim bogoslužnim činima. Upravo tim bdjenjem vjernici započinju slaviti Uskrs.

26.03.2016. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno