« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
ZAŠTITNIK SPLITA

Velika proslava Svetog Dujma na splitskoj Rivi

Sveti Dujme upravljamo tebi glas i ove 2011. godine - čuvaj nas, te i dalje brani i natkrili, rekao je nadbiskup zadarski

Split
Split (Wikipedia)
Više o

Sveti Dujam

,

Split

Nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić predvodio je misu na prepunoj splitskoj Rivi u sklopu središnje proslave Svetog Dujma, zaštitnika grada Splita. Nadbiskup Puljić veći je dio svoje propovijedi posvetio blaženiku papi Ivanu Pavlu II. podsjetivši na njegova tri posjeta Hrvatskoj i zauzimanje za zaustavljanje rata u Hrvatskoj i BiH, prenosi Hina.

"Osobito smo ga zapamtili zbog njegovog zauzimanja u ratu kada je povišenim glasom u više navrata tražio - neka se zaustavi ruka koja ubija", istaknuo je nadbiskup Puljić.

Po njegovim riječima papa Ivan Pavao II. "nije ostavljao dojam tjeskobna čovjeka, već je djelovao kao Božji general koji predvodi vojsku u borbi sa zlom". "Najdirljiviji vapaj kojeg je ikad papa Ivan Pavao II. izgovorio je onaj 1994. godne, kada je opkoljenom Sarajevu poručio - s vama smo i bit ćemo uvijek s vama", kazao je nadbiskup Puljić.

Ustvrdio je da se Papa suprostavljao arhitektima kulture smrti koji provode "eutanaziju kršćanske kulture i civilizacije".

"Njegova kritika je posebice usmjerena protiv dva sustava 20 stoljeća - onog s Istoka koji Boga odbacuje i onog sa Zapada koji misli da može graditi svijet i kulturu bez Boga. Papa Ivan Pavao II. je govorio kako treći milenij tisućljeće ne smije početi ovom sramotom 20. stoljeća", kazao je nadbiskup Puljić.

Propovijed je završio riječima: Sveti Dujme upravljamo tebi glas i ove 2011. godine - čuvaj nas, te i dalje brani i natkrili.

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić je istaknuo kako se kad slavimo Svetog Dujma, koji je označavo otvorenost, ljubav, svjetlost, zajedništvo i humanost, trebamo sjetiti i Dioklecijana koji je predstavljao zatvorenost prema drugom i drugačijem te nametanje jednoumlja i isticanje valstitog egoizma i samodostatnosti.

"Stalna je i trajna opasnost od prisutnosti transformiranog Dioklecijana u različitim oblicima odnosa i uloga u životu i društvu", upozorio je nadbiskup Barišić. Po njegovim riječima bitne karakteristike Svetog Dujuma i Dioklecijana i danas se na svoj način susreću u svima nama - s jedne strane u našoj sebičnosti (Dioklecijan) i druge strane u našoj humanoj otvorenosti i uvažavanjem drugoga (Sveti Dujam).

"Nepravedne strukture društva i svijeta nisu samo one izvanjske, već i daleko opasnije unutarnje - one našeg uma i srca i sami smo tomu svjedoci", kazao je nadbiskup Barišić.

Svečanoj misi na Rivi prethodila je polusatna molitva koju je predvodio don Ante Mateljan i pri tom molio Gospodina da se oslobodimo "svakog izdajnika svojeg naroda", "nepravednih presuda suvremenih pilata", od, kako je rekao, "nepravednog suda i onih koji izjednačavaju zločine i žrtvu", te od "onih koji nas ponovno žele uvesti u ropstvo". Don Mateljan je također molio da Gospodin oprosti "medijima koji lažu".

"Za sve sablasti vjernika i crkvenih dužnosnika Gospodine molimo te oprosti nam", rekao je don Mateljan.

Svečanoj misi nazočio je predsjednik hrvatskog sabora Luka Bebić, te, kako je rečeno, izaslanici predsjednice Vlade ministri Petar Čobanković i Branko Bačić. Misi su nazočili i splitsko gradonačelnik Željko Kerum i župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader.

Misa je završena istodobnim puštanjem hrvatske i vatikanske zastave koje su baloni privezani uz njih odnijeli u visine.

07.05.2011. 17:12:40
Novi komentar
nužno
nužno