« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PROTIV REZOVA

Velika Britanija: Laburisti popularniji od konzervativaca

Nakon što je koalicijska konzervativna vlada objavila drastične mjere štednje, konzervativcima je potpora pala za pet posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Britanski premijer David Cameron)
Više o

Laburistička stranka

,

laburisti

,

konzervativci

Laburistička stranka u Velikoj Britaniji popularnija je od konzervativne, a prednost je stekla nakon što je koalicijska vlada u listopadu objavila mjere štednje i smanjenja javne potrošnje, pokazala je anketa za list Independent.

Podaci ankete ComResa pokazuju da laburisti imaju potporu od 37 posto, što je za tri postotna boda više nego prije tri tjedna. Konzervativci su u istom razdoblju pali za pet postotnih bodova pa sada imaju 35 posto potpore birača, dok su njihovi koalicijski partneri liberalni demokrati zabilježili porast od dva boda na 16 posto potpore.

To je prvi put da su po anketama ComResa laburisti ispred konzervativaca od rujna 2007. kad je tadašnji premijer Gordon Brown razmatrao sazivanje prijevremenih izbora.

Ministar financija George Osborne najavio je u listopadu da će zbog proračunskih rezova britanske vlade ukinuti oko 490.000 radnih mjesta do 2015. u javnom sektoru. Osborne je potvrdio u lipnju najavljena smanjenja u javnoj potrošnji. Ti drastični proračunski rezovi, zajedno s 30 milijardi funti povišenja poreza, trebali bi omogućiti smanjenje javnog duga Velike Britanije s 10,1 posto ove godine na 1,1 posto BDP-a 2015. godine. (hina/metro-portal)

02.11.2010. 08:48:47
Novi komentar
nužno
nužno