« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
VELIKA BRITANIJA

Konzervativci vode, ali nemaju većinu

Rezultati izlaznih anketa pokazuju da konzervativcima ide 307, a laburistima 225 mjesta u parlamentu

(Getty Images)
Više o

Gordon Brown

,

David Cameron

,

britanski parlament

,

Efrat Orbach

,

morski lav

,

Živ zakopan film

Izlazne ankete objavljene nakon što su se u četvrtak zatvorila birališta u Velikoj Britaniji, pokazuju da su konzervatici najvjerojatniji pobjednici, ali i da nisu osvojili apsolutnu većinu u parlamentu.

Izlazne ankete, provedene na 130 birališta i koje su obuhvatile 20.000 glasača, sugeriraju da Britanija ide prema prvom parlamentu bez apsolutne većine od 1974. godine.

Po anketama konzervativci će vjerojatno osvojiti 307 zastupničkih mjesta, a laburisti 255 u Donjem domu parlamenta, dok je za većinu potrebno 326 zastupnika.

Izlazne ankete su na posljednja tri izbora točno predvidjele ishod, no 1992. godine su najavljivale parlament bez apsolutne većine dok su je konzervativci naposlijetku osvojili.

Vod stvo konzervativaca Davida Camerona u ispitivanjima javnog mišljenja smanjivalo se do početka ove godine jer izgleda da se glasači nakon 13 godina vladavine laburista ustručavaju prihvatiti promjene koje obećavaju konzervativci.

Jednadžba je postala još složenija rastom potpore Liberalnim demokratima kojima su pomogli uvjerljivi nastupi njihovog čelnika Nicka Clegga u televizijskim raspravama.

Kako je rezultat tijesan, vladajući laburisti premijera Gordona Browna i dalje imaju priliku ostati na vlasti, možda u koaliciji s Liberalnim demokratima.

Tko god pobijedio morat će se suočiti s rekordnim proračunskim deficitom većim od 11 posto i zahtjevima za političkim reformama nakon što su se skandalima oko potrošnje parlamentarca zastupnici zamjerili Britancima. (hina/metro-portal)

06.05.2010. 22:39:00
Novi komentar
nužno
nužno