« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NIŠTA OD PROSVJEDA

Velik broj policajaca spriječio "revoluciju jasmina"

Velik broj redarstvenika bio je u nedjelju raspoređen na ulicama Pekinga i Šangaja kako bi pokušali spriječiti svaki pokušaj prosvjeda na "skupovima jasmina"

Fotografija vijesti
Više o

Kina

,

policija

,

prosvjedi

,

revolucija jasmina

U Pekingu, nogostup ispred restorana McDonald'sa koje su anonimni autori apela objavljenog na internetu u duhu tuniske revolucije izabrali za mjesto održavanja skupa, najednom je postao gradilište, prenosi Hina. 

No stotine policajaca u odori i još stotine u civilu budno su pazili na red na ulici i u samom restoranu koji je bio krcat gostima, ali i stranim novinarima i policajcima u civilu s komunikacijskim uređajima koji su ih fotografirali i snimali.

Napetost je naglo porasla oko 15.00 sati po mjesnom vremenu (8.00 sati po srednjoeuropskome), kada je nekolicinu novinara koji su htjeli snimati ulicu i restoran odjednom okružilo desetak policajaca i grubo ih spriječilo da to učine.

Pekinška gradska vlast obratila se stranim medijima akreditiranim koncem tjedna sa zahtjevom da za svaki intervju zatraže odobrenje, a u nekim slučajevima i da ne dolaze na ulicu Wanfujing, glavno trgovačko središte u Pekingu, nedaleko od trga Tiananmena.

Ni u Šangaju nije bilo znakova prosvjeda, a velik broj policajaca bio je raspoređen u uluci Hanku, pokraj Narodnog trga, gdje se skup trebao održati. U prošlu nedjelju, kada je objavljen prvi poziv na održavanje skupova za više jasnoće u upravljanju zemljom i više slobode govora, broj policajaca, napose u Pekingu i Šangaju, bio je zastrašujući.

27.02.2011. 11:50:00
Novi komentar
nužno
nužno