« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Većina Finaca ne želi u NATO

Finci najviše strahuju od mogućnosti da ne budu gurnuti u sukobe koji ih se ne tiču

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

NATO

,

Finska

,

članstvo u NATO-u

Većina Finaca protivi se pridruženju Finske NATO-u, jer bi to, drže, gurnulo nordijske zemlje u sukobe koji ih se ne tiču, rezultati su istraživanja javnog mišljenja koji su objavljeni u utorak.

Oko 56 posto ispitanika protivi se pridruženju NATO-u, a 26 posto ih je za. Istraživanje je proveo finski Gallup za jedan od vodećih finskih listova Helsingin Sanomat.

Neprijateljsko stajalište prema NATO-o postupno raste u usporedbi s istraživanjem u veljači 2009., kad je 53 posto ispitanika bilo protiv ulaska u NATO, a 27 posto ga je podupiralo.

Finci najviše strahuju od mogućnosti da ne budu gurnuti u sukobe koji ih se ne tiču: oko 75 posto ispitanika smatra da će se upravo to dogoditi ako se pridruže Atlantskom savezu, 61 posto ispitanika smatra da bi ulazak u NATO štetio odnosima zemlje s Rusijom, s kojom je granica duga 1340 km.

Poput susjedne Švedske, Finska nije članica NATO-a, no sudjeluje u njegovim međunarodnim snagama u Afganistanu s oko 150 vojnika. Ostale nordijske zemlje, Danska, Norveška i Island, u sastavu su NATO-a. (hina/metro-portal)

06.04.2010. 15:14:57
Novi komentar
nužno
nužno