« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
300. OBLJETNICA ROĐENJA VELIKANA

Vatikan objavljuje poštansku marku u čast Ruđera Boškovića

Vatikan će markom odati počast jednom od najznačajnijih znanstvenika početka 18. stoljeća.

Fotografija vijesti
Više o

Vatikan

,

Ruđer Bošković

,

poštanska marka

,

300. obljetnica rođenja Ruđera Boškovića

13. rujna vatikanska pošta izdat će poštansku marku prigodom 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, velikoga hrvatskog fizičara, matematičara, astronoma, geodeta, filozofa, inženjera, pjesnika, diplomata i isusovca podrijetlom iz Dubrovnika, objavila je danas Informativna katolička agencija (IKA), prenosi Hina.

Ruđer Josip Bošković jedan je od najznačajnijih znanstvenika svoga doba. Rođen je 18. svibnja 1711. u Dubrovniku, s 15 godina odlazi u Rim na daljnje školovanje u poznati isusovački Collegium Romanum (Rimski kolegij). Nakon završenog studija filozofije i teologije zaređen je za svećenika te stupa u isusovački red.

Izdavanje marke Ruđera Boškovića obrazložio je i papa Benedikt XVI. ističući kako je isusovac Bošković bio fizičar, astronom, matematičar, arhitekt, filozof čiji život pokazuje kako je moguće živjeti u skladu znanosti i vjere.

Poštanska marka s likom Ruđera Boškovića bit će tiskana u 150.000 primjeraka, a Vatikanska pošta namjerava seriju izdati i u suradnji s Hrvatskom poštom, navodi IKA.

Godine 1736. Ruđer Bošković počeo je objavljivati svoje Dissertationes iz matematike, fizike, astronomije i geodezije, a 1763. tiskano je u Veneciji njegovo djelo izuzetne vrijednosti Theoria Philosohiae Naturalis.

Tijekom života napisao je više od 75 kapitalnih radova iz matematike, mehanike, astronomije, optike, filozofije i književnosti. Ruđer Bošković djelovao je u različitim znanstvenim europskim središtima i bio je članom mnogih akademija znanosti.

Umro je 13. veljače 1787. godine u Milanu a pokopan u crkvi Sv. Maria Podone.

15.08.2011. 12:10:33
Novi komentar
nužno
nužno