« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ZELENA AKCIJA

Varšavska je zatvorena jer su rušili bez dozvole

Iz Zelene akcije i Prava na grad danas su izvijestili kako je, na temelju njihove prijave, inspekcija zatvorila gradilište Hoto grupe na Varšavskoj 6

Fotografija vijesti
Više o

Zelena akcija

,

Hoto grupa

,

Varšavska

,

zatvaranje gradilišta

"Policija je to pustila iako je znala za rušenje mimo dozvole", ustvrdio je predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare u Varšavskoj napominjući da su prijave podnesene još u siječnju, prenosi Hina.

Ocijenio je nevjerojatnim da policija na taj način podržava čak i nezakonitu realizaciju projekata, a u isto vrijeme, kaže, vodi preko 200 odvojenih sudskih postupaka protiv prosvjednika u Varšavskoj, a ima i sedam- osam postupaka koji se vode protiv njih kao organizatora.

"Smiješna je nedavna izjava Tomislava Horvatinčića da su samo rastavili jedno stepenište i da ga ponovno mogu sastaviti", kazao je Tomašević i naveo da na toj adresi, ne samo da fali stepenište, nego nema ni vanjskih niti unutarnjih zidova u zgradi. Naglasio je kako će tražiti da se rekonstruira cijela zgrada, cigla po cigla, te da se vrati u prvobitno stanje kako je to dozvolom bilo i propisano.

Deplasiranima je ocijenio izjave Hoto grupe da je to što je inspekcija zatvorila gradilište na temelju prijave, izraz antipoduzetničke klime. Podržao ga je i Teodor Celakoski iz Prava na grad te poručio kako ne namjeravaju stati pratiti taj projekt. "Investitor pokušava zamagliti stvar time da govori o anitpoduzetničkoj klimi, a građanima je jasno o čemu se radi- u mutnoj vodi pokušava uloviti veliki profit", kazao je Celakoski.

Podsjetio je kako se u prethodnim slučajevima nije događala takva reakcija pa je, tvrdi, cijeli projekt napravljen na nizu nezakonitosti. "Duboko vjerujemo da se radi o tome da je bivša ministrica sudjelovala preko IGH na realizaciji rampe u Varšavskoj te da niz naših prijava nije došlo na pravo razmatranje u ministarstvo i inspekciju", kazao je.

Tvrdi i da je cijeli projekt u zadnje četiri godine mreža nezakonitosti koje su tolerirane i puštane kao što bi bila i ova da se pomalo ne mijenja klima prema nezakonitosti i korupciji. Celakoski također očekuje da sljedeći tjedan reagira i DORH gdje je kaznena prijava o štetnosti i nezakonitosti ugovora između Grada i Hoto grupe za kopanje rampe u Varšavskoj i davanje javne površine za privatni projekt.

Iz Zelena akcije i Prava na grad navode da gradilište u Varšavskoj 6 treba biti zatvoreno dok se ne rekonstruira zgrada koja je srušena. "Treba utvrditi odgovornost, ne samo Hoto grupe, nego i nadležnih organa koji po zakonu moraju postojati na svakom gradilištu", smatraju.

21.01.2011. 16:43:14
Novi komentar
nužno
nužno