« Nogomet
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
PRAVILA?

VAR koristiti samo za jasne i očite pogreške

Ukoliko provedete minute da biste utvrdili je li zaleđe ili ne, onda to nije jasno i originalna odluka bi se trebala poštovati

VAR od prvog dana izaziva probleme
VAR od prvog dana izaziva probleme (Arhiva)
Više o

VAR

Posljednjih mjeseci u engleskom nogometnom prvenstvu bilo je mnoštvo poništenih pogodaka zbog milimetarskih zaleđa zbog čega se VAR ponovo našao na ozbiljnom udaru.

Samo u prošlom kolu poništeni su golovi Norwichu, Sheffield Unitedu, Wolverhamptonu, Brightonu i Crystal Palaceu "tijesnim" odlukama VAR-a što je izazvalo bijes trenera, igrača, ali i navijača.

Zbog toga se oglasilo i tijelo koje je ima nadležnost nad pravilima nogometne igre.

- Video tehnologija (VAR) bi se trebala koristiti samo kod očiglednih grešaka tijekom utakmice. Jasno i očito, to je važan princip. Ukoliko provedete minute da biste utvrdili je li zaleđe ili ne, onda to nije jasno i originalna odluka bi se trebala poštovati - rekao je Brud za BBC.

Brud je najavio kako će IFAB objaviti smjernice vezano za VAR na natjecanjima koja ga koriste, vjerojatno nakon godišnjeg sastanka krajem veljače iduće godine, koji će sadržavati i informacije o zaleđima.

- S VAR-om vidimo neke stvari koje idu u smjeru u kojem ćemo možda trebati ponovo prilagoditi. Ovo je problem. Ljudi se trude biti previše forenzički. Ne tražimo da donesu bolju odluku, već se pokušavamo riješiti jasnih i očiglednih pogrešaka. Ako video dokazi pokazuju da je igrač bio u zaleđu, onda je bio u nedozvoljenoj poziciji. Međutim, ako nije očito, onda se odluka ne može promijeniti, ostajete pri originalnoj odluci - poručio je jedan od vodećih ljudi International Football Association Boarda.

05.01.2020. 17:14:00
Novi komentar
nužno
nužno