« Svijet
objavljeno prije 12 godina
RJEŠENJE SUKOBA

Van Rompuy: EU i Rusija trebaju zajedno raditi na miru u Siriji

"Europska unija i Rusija imaju različite pristupe, no u potpunosti se slažemo da Annanov plan pruža najbolju priliku za prekid začaranog kruga nasilja u Siriji", kaže predsjednik Europskog vijeća

Fotografija vijesti
Više o

EU

,

Rusija

,

Sirija

,

Van Rompuy

,

Europsko vijeće

,

oružani sukob

Europska unija i Rusija trebale bi unatoč međusobnim razlikama udružiti napore kako bi se izbjegao građanski rat u Siriji i smatraju da je plan međunarodnog izaslanika Kofija Annana najbolje sredstvo za to, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, javlja Hina. 

"Europska unija i Rusija imaju različite pristupe, no u potpunosti se slažemo da Annanov plan pruža najbolju priliku za prekid začaranog kruga nasilja u Siriji, izbjegavanje građanskog rata i pronalazak mirnog i trajnog rješenja", rekao je Van Rompuy nakon summita u Sankt Peterburgu.

"Moramo udružiti napore kako bi se to ostvarilo i kako bismo uputili zajedničke poruke o kojima smo suglasni", dodao je.

"Moramo raditi na trenutačnom prekidu svih oblika nasilja u Siriji i procesu političke tranzicije", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Putin, čija je zemlja glavna potpora sirijskom režimu, nije na to reagirao, osobito kada je riječ o "političkoj tranziciji" odnosno odlasku Bašara al-Asada.

"Razgovarali smo o najvažnijim međunarodnim pitanjima. Riječ je naravno o situaciji u Siriji, Iranu i na Bliskom istoku. Naposljetku, želio bih ponovno istaknuti da su današnji razgovori bili plodonosni. Očito, ne slažemo se uvijek oko svega", rekao je ruski predsjednik.

04.06.2012. 17:20:43
Novi komentar
nužno
nužno