« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca

Val od tri metra ubio tisuće ljudi

U ciklonu u Mijanmaru poginulo 22.500 ljudi, a broj žrtava mogao bi biti veći od 63.000

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Mijanmar

,

ciklon Nagris

,

tsunami

Nakon udara razornog ciklona Nagris, u Mijanmaru je stanje katastrofalno. Broj žrtava raste iz sata u sat, a vojne vlasti objavile su da su dosad život izgubile 22.464 osobe. Također je objavljeno da se nestalima smatra 41.000 stanovnika te zemlje. Očekuje se da će broj žrtava rasti. Prema sadašnjim saznanjima za ljudske je živote bio koban val visok tri i pol metra koji je sravnio sa zemljom obalno područje.

Već sada se procjenjuje da bi katastrofa mogla biti  jednaka onoj iz 2004. godine, kada je indonezijsko područje pogodio tsunami. NASA-ine snimke pokazuju da je cijelo obalno područje Mijanmara pod vodom. Vojna hunta odobrila je stranu humanitarnu pomoć, a u akciju se uključio i hrvatski Caritas. (METRO)

- 250 tisuća dolara pomoći poslao je SAD. Bush je od mijanmarskih vlasti zatražio da odobre slanje dodatne pomoći, a njegova supruga Laura kritizirala je vojnu huntu.
- 41 tisuća stanovnika Mijanmara smatra se nestalima. UN-ova agencija za prevenciju katastrofa izrazila je žaljenje zbog nepostojanja sustava uzbunjivanja koji je mogao spasiti brojne živote. 

06.05.2008. 23:23:19
Novi komentar
nužno
nužno