« Život
objavljeno prije 14 godina
OPREZ

Uz alkohol se lakše zaljubiti, ali želite li to zaista?

Istraživanje je provedeno nad britanskim studentima koji su prosuđivali izgled na temelju obrađenih fotografija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

alkohol

,

istraživanje

,

Sir Thomas More

Nova studija je otkrila da je kod pijanih studenata i do deset posto veća vjerojatnost da će "završiti" s manje atraktivnim osobama, nego kod onih koji su trijezni. Znanstvenici su dokazali ono u što su mnogi od nas vjerovali godinama, da pijanci gledaju kroz posebne, "alkoholne naočale".

Fenomen, gdje neprivlačni ljudi iznenada postaju privlačni, kad udvarač konzumira obilne količine alkohola, dobro je poznat u pubovima i klubovima diljem svijeta. Do sada, međutim, nitko nije znao zašto. No, novom je studijom utvrđeno da će se pijani studenti i do deset posto češće namjeriti na manje atraktivne osobe od onih koji su bili trijezni.

Istraživanje je pokazalo da što se više pije, proporcionalno se smanjuje vjerojatnost raspoznavanja finijih detalja na ljudskim licima. Psiholozi su testirali 64 studenta s različitim razinama alkohola u krvi, u barovima na Roehampton Universityu, u Londonu. Zamolilo ih se da prosude o 20 parova fotografija muškaraca i žena u dobi od 18 do 25 godina.

Jedno lice u svakom paru je digitalno poboljšano da se prikaže kao više simetrično - a time i privlačnije. Trideset i šest više-manje trijeznih studenata (koji su pili manje od četiri alkoholna pića) sa 67 postotnom točnošću je odabralo simetrično lice. No, 28 alkoholiziranih studenata (koji su pili deset ili više alkoholnih pića) izabralo je simetričnije lice u samo 58 posto slučajeva.

Dr. Lewis Halsey, koji je vodio zajedničku studiju sa sveučilištem Stirling u Škotskoj, izjavio je: "Pijani studenti teže primjećuju simetrična lica i manje brinu o greškama."

07.06.2010. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno