« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
GORDAN JANDROKOVIĆ:

Uvjeren sam u pozitivnu ocjenu suradnje s Haagom

Ministar se nada da će glavni haaški tužitelj shvatiti kako Hrvatska zaista čini sve da pronađe sad već mitske topničke dnevnike

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Gordan Jandroković

,

topnički dnevnici

,

suradnja s haaškim sudom

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u srijedu je izjavio da će Hrvatska učiniti sve kako bi dokazala da u potpunosti surađuje s Haaškim sudom, izrazivši uvijerenje da će u konačnici ocjena glavnog haaškog tužitelja o suradnji s ICTY-em biti pozitivna.

"Vidjeli smo prijedlog izvješća o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom. Učinit ćemo sve do konačnog izvješća da bismo potvrdili i dokazali da je naša suradnja s Haaškim sudom potpuna", rekao je Jandroković uoči Wilton Park konferencije o završetku hrvatskih pristupnih pregovora i europskoj perspektivi ostalih zemalja regije.

"Hrvatska strana zaista čini sve da bi ušla u trag dokumentima i vjerujemo da će to biti prepoznato od strane glavnog haaškog tužitelja i da će u konačnici ocjena biti pozitivna. Ja sam uvjeren da će Hrvatska dokazati da potpuno surađuje sa sudom", dodao je.

Također je najavio da će se "vrlo skoro" ići s drugim krugom raspisivanja natječaja o privatizaciji hrvatskih brodogradilišta.

"Vrlo skoro ćemo ići s drugim krugom i vjerujemo da će biti uspješniji", kazao je Jandroković.

Pitanje privatizacije brodogradilišta je od važnosti za otvaranje pregovaračkog poglavlja o tržišnom natjecanju.

Na pitanje o sporazumu Slovenije i Hrvatske o rješavanju graničnih pitanja, Jandroković je kazao da će, nakon što ga je usvojila vlada, tekst ići na ratifikaciju u Sabor.

"Vjerujem da ćemo dvotrećinskom većinom ratifikacirati taj sporazum", kazao je Jandroković.

Ministar Jandroković nije htio komentirati što se događa u Sloveniji, objasnivši da slovenska strana smatra da ima pravo na teritorijalni kontakt s otvorenim morem.

"Hrvatska strana ima drugačije poglede. Smatramo da granična crta mora ići drugačije i o tome će u konačnici odlučivati arbitražni sud", rekao je Jandroković. (hina/metro-portal)

18.11.2009. 14:33:03
Novi komentar
nužno
nužno